Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zou ik in aanmerking kunnen komen voor behandeling met psilocybine?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik lees dat mensen met een bipolaire stoornis normaal gezien worden uitgesloten bij onderzoeken rond psilocybine.

Ik heb een bipolaire stoornis type 1 maar heb niet echt psychotische ervaringen gehad. Ik heb ook last van depressieve klachten en heb in de laatste 10 jaar enkel nog lichte hypomane fases gekend. Ook is er bij mij sprake van complex vroegkinderlijk trauma.

Zou behandeling met psilocybine in een therapeutische setting toch mogelijk zijn voor mij?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Vriendelijke groeten,

G.

Antwoord

Beste G.,

Voor zover ik kan overzien wordt psilocybine in Nederland vooralsnog alleen gebruikt in een research setting, bijvoorbeeld in het UMC Groningen (zie de Psilocybinestudie). Dat gaat om mensen met een therapieresistente unipolaire depressie, dus niet bipolaire stoornis (al dan niet psychotisch).

Bij wetenschappelijk onderzoek is men heel strikt met de inclusie, anders zijn de resultaten niet goed te interpreteren. Ik denk niet dat er momenteel een therapeutische setting is die psilocybine zal voorschrijven bij een bipolaire stoornis.

Op het komende congres van ‘The International Society for Bipolar Disorders‘ in juni zal een expert een update geven over de stand van zaken van psilocybine bij bipolaire stoornis.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Bipolariteit, manie, hypomanie
psilocybine
Trauma

Lees ook