Main content

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik lees dat mensen met een bipolaire stoornis normaal gezien worden uitgesloten bij onderzoeken rond psilocybine.

Ik heb een bipolaire stoornis type 1 maar heb niet echt psychotische ervaringen gehad. Ik heb ook last van depressieve klachten en heb in de laatste 10 jaar enkel nog lichte hypomane fases gekend. Ook is er bij mij sprake van complex vroegkinderlijk trauma.

Zou behandeling met psilocybine in een therapeutische setting toch mogelijk zijn voor mij?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Vriendelijke groeten,

G.

Antwoord

Beste G.,

Voor zover ik kan overzien wordt psilocybine in Nederland vooralsnog alleen gebruikt in een research setting, bijvoorbeeld in het UMC Groningen (zie de Psilocybinestudie). Dat gaat om mensen met een therapieresistente unipolaire depressie, dus niet bipolaire stoornis (al dan niet psychotisch).

Bij wetenschappelijk onderzoek is men heel strikt met de inclusie, anders zijn de resultaten niet goed te interpreteren. Ik denk niet dat er momenteel een therapeutische setting is die psilocybine zal voorschrijven bij een bipolaire stoornis.

Op het komende congres van 'The International Society for Bipolar Disorders' in juni zal een expert een update geven over de stand van zaken van psilocybine bij bipolaire stoornis.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 mei 2022
  • Deel deze pagina: