Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waarom zijn voedingssupplementen niet opgenomen in de richtlijnen voor behandeling van de bipolaire stoornis?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

De laatste jaren lees ik steeds vaker over het nut van voedingssupplementen bij behandeling van de bipolaire stoornis. Ik doel hierbij op Magnesium, Vitamine D, Vitamine C, NAC, Omega 3 en Probiotica.

Ik zie hier echter nog niks van terug in de richtlijnen.

Wat adviseert u uw patiënten?

Antwoord

Beste J.,

Het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van voedingssupplementen is nog beperkt. Van omega-3 vetzuren is wel bekend dat ze bij depressieve klachten iets kunnen helpen. Van magnesium wordt een effect bij manische verschijnselen gemeld. N-acetyl cysteine (NAC) is experimenteel gebruikt bij o.a. depressie.

Onderzoekers die alle bevindingen systematisch op een rijtje zetten, zijn tot nu toe terughoudend over de resultaten. Vaak gaat het over het toevoegen van supplementen aan reguliere medicatie.

Een Australisch team gaat het weer in een review onderzoeken, zie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30948585/ maar die resultaten zijn er nog niet.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook