Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is het beloop van een bipolaire stoornis?

Vraag

Hallo,

Ik weet dat u onderzoek gedaan heeft naar het beloop en de prognose van de bipolaire stoornis. Maar de resultaten van dat onderzoek zijn nogal slecht te begrijpen voor mij, en wellicht ook voor anderen.

Ikzelf heb de diagnose bipolaire stoornis 1. Ik heb denk ik een depressieve periode (dysthymie) gehad van ongeveer 12 jaar voorafgaand aan een acute manie, direct al met psychotische symptomen, die na enkele weken leidde tot een psychose. Een jaar later heb ik nog één keer een acute manische periode met psychotische symptomen gehad, maar geen psychose (gelijk behandeld met haloperidol).

Er zijn echter totaal geen psychische stoornissen bekend in de familie. En het lijkt er in mijn geval sterk op dat het te maken heeft met het gebruik van cannabis/amfetamine.

Misschien kunt u dit verduidelijken.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Bipolaire stemmingsstoornissen kennen nogal wat variatie in klachtenpatroon en beloop, al dan niet samenhangend met behandeling en het effect daarvan.

We gaan er tegenwoordig van uit dat ook de onderliggende oorzaken en mechanismen uiteenlopen. Zo zijn er mensen met een heel duidelijk familiair patroon van stemmingsstoornissen, terwijl bij anderen (zoals jij) niemand in de naaste familie daarmee behept is.

Het gebruik van drugs zoals cannabis en amfetamine wordt beschouwd als een uitlokkende factor, niet zozeer als een oorzaak. De meeste gebruikers van dergelijke middelen worden immers niet manisch.

Kortom: de variatie bij psychische aandoeningen is groot, en dat maakt dat bij voorspellingen over het beloop op lange termijn altijd een slag om de arm wordt gehouden.

Wel weten we dat bipolaire stemmingsstoornissen neigen tot terugkeren (recidiveren), zeker bij mensen die al herhaalde episoden hebben doorgemaakt. Behandeling is dan mede gericht op het voorkomen van een terugval.

Ik hoop dat je iets aan dit meer algemene antwoord hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook