Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben een ander mens geworden na psychose – sneller, analytischer en veel verbanden leggend.

Vraag

Geachte Heer,

Ik heb twee jaar geleden een kortstondige psychotische episode gehad, gevolgd door een twee jaar durende zware depressie. Ik heb nog steeds concentratie en geheugenproblemen en ben snel overprikkeld (ik vermijd drukke plaatsen), maar wat heel sterk opvalt is dat ik plots op een heel andere manier denk: tijdens mijn universitaire studies had ik soms moeite om verbanden te leggen of te theoretiseren. Terwijl ik nu voortdurend filosofeer, heel kritisch dingen analyseer en ik (weliswaar met concentratieproblemen) boeken over dialectiek of marxistisch materialisme of van Thomas Piketty lees. En daarbij snel de sterktes en zwaktes eruit haal. Ik spreek ook veel vlotter Nederlands (moedertaal) en Frans dan voorheen.Ik raak snel verveeld over niets zeggende tv programma’s of gesprekken.

Het lijkt of ik een ander persoon geworden ben. Heeft u nog ooit zoiets vreemd gehoord? Kan ik werken aan die concentratie en geheugenproblemen? Hoe los je zoiets op?

Antwoord

Beste,

Het lijkt er op dat je mentale gevoeligheid mogelijk in het spectrum van de bipolaire stemmingsgevoeligheid zit. Dus dat je naast zware depressies ook periodes kunt hebben van ‘ups’ of manie. In een manie hebben mensen enorme energie, gaan de gedachten razendsnel, is men grandioos en heeft men geen slaap meer nodig. Dit kan tot problemen leiden met andere mensen vanwege onstuimig gedrag en onbeheerst geld uitgeven. Bij hypomanie is dat ook zo, maar minder.

In een lichte hypomanie ervaren mensen dat ze sneller denken, goede energie hebben, beter analyseren en in het algemeen meer kunnen. Vaak voelen mensen zich hiermee prima, maar helaas gaat zo’n ‘up’ staat ook vaak gepaard met concentratieproblemen. En door de concentratieproblemen ervaren mensen ook weer geheugenproblemen, want bij slechte concentratie wordt informatie slecht geregistreerd, waardoor het niet in het geheugen terecht komt.

Dus wat jij beschrijft lijkt op een lichte hypomanie. Is op zich prima, als jij je er verder goed bij voelt en je omgeving er geen problemen mee heeft.

De kunst met de bipolaire stemmingsgevoeligheid is om de ‘ups’ en ‘downs’ te managen, zodanig dat ze niet uit de hand lopen en omslaan in zware depressie dan wel zware manier (die vaak met psychose gepaard gaat). Zoals je het beschrijft lijkt het nu best goed te gaan, hoogstens licht hypomanisch, hoewel de concentratie/geheugenproblemen natuurlijk vervelend zijn.

Zou het wel met je psychiater bespreken.

De anafranim die je gebruikt kan een hypomanie uitlokken bij mensen met bipolaire stemmingsgevoeligheid. Wellicht iets om in de gaten te houden en te bespreken met de psychiater.

Wellicht kan lithium (een stemmingsstabilisator die vaak wordt gebruikt bij bipolaire stemmingsgevoeligheid) uitkomst brengen in de toekomst, als de stemmingswisselingen moeilijk te controleren zijn.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook