Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben ik met 48 jaar te oud voor therapie voor borderline?

Vraag

Heeft behandeling van borderline nog zin, als je reeds 48 jaar bent. Ik lees over schematherapie, en cognitieve gedragstherapieën maar die duren gemiddeld een tweetal jaren, ik ben van België, en zoiets kost wellicht vele uren bij psycholoog en in België niet terugbetaald, of moet je je daarvoor laten opnemen, Maar dan laat ik mijn kinderen, bijna volwassen wel in de steek.

Antwoord

Beste D,

Ja, als je iets wil veranderen aan wat niet goed loopt in je leven, en je wil proberen daarbij zelf te veranderen, dan is leeftijd GEEN issue. Mensen kunnen altijd werken aan zichzelf en veranderen – als ze willen.

Hoewel we het in de geestelijke gezondheidszorg graag doen voorkomen alsof je voor verandering afhankelijk bent van jaren behandeling door een psycholoog of een psychiater kun je ook heel veel zelf.

Natuurlijk is het nuttig om met een professionele hulpverlener te sparren over hoe je in elkaar zit en waar je kwetsbaarheid en je kracht zit. En wat je kunt doen om te veranderen zodanig dat je in je kracht wordt gezet en je kwetsbaarheid niet interfereert, Moet je vooral doen!

Maar daarna is het ook een kwestie van willen, trainen, en doorzetten. En open staan voor feedback. De grootste val waar je in kunt vallen is denken dat anderen je gaan “genezen” – dat is niet zo: je helpt jezelf om verandering teweeg te brengen.

Professionals kunnen helpen, zeker, maar jij doet het werk.

En je kunt het!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Borderline
Hulp & Herstel
therapie

Lees ook