Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is de beste behandeling bij ‘rapid cycling’?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Anderhalf jaar geleden ben ik gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis nadat ik op de crisisafdeling terecht kwam met een psychose. Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer stabiel geweest, waarbij mijn stemming kan omwisselen binnen een kort tijdsbestek van vijf minuten.

Ik slik nu sinds 6 maanden lithium en escitalopram, met een stabiele spiegel. Het doel van mijn behandeling is de stabiele tussenpozen steeds meer te verlengen. Het probleem is hierbij alleen dat ik geen stabiele tussenpozen heb.

Mijn vraag is eigenlijk: heeft u ervaring met de snelle wisseling van stemming en wat is hierbij de genezingsprognose?

Zijn er nog andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven?

Door de snelle wisselingen ben ik vaak te laat met interventies, zoals rust, waardoor ik door een te veel aan prikkels vaak later in de avond psychotische gedachten krijg. Dit maakt weer dat ik de volgende dag uit balans ben.

Kortom, heeft u enkele adviezen in deze situatie?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Laat ik voorop stellen dat we via PsychoseNet geen persoonlijke adviezen over de behandeling geven. Dus dit is een meer algemene reactie.

Het snel wisselen van de stemming komt naar schatting bij ongeveer 20% van de mensen die in behandeling zijn voor een bipolaire stoornis voor, en wordt ook wel ‘rapid cycling’ genoemd.

Het is vaak een voorbijgaande fase in de aandoening, maar kan bij sommige mensen toch lang duren.

Vaak wordt er een combinatie van stemmingsstabiliserende medicijnen gebruikt. Antidepressiva (zoals escitalopram) worden daarbij afgeraden omdat ze de stemmingswisselingen kunnen versterken of in stand houden, vooral als er naast depressieve stemmingen ook (hypo)manische stemmingen zijn.

Bespreek met je behandelaar wat voor jou goede opties zijn. Die staan beschreven in de Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook