Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben al enige tijd olanzapine aan het afbouwen middels taperingstrips. Dit gaat op zich redelijk goed zonder heftige ontwenningsverschijnselen.

Wel heb ik vanaf 2 mg steeds meer last gekregen van een bewegingsstoornis. Dit uit zich in uitrekken en aanspannen van de nek- en keelspieren. Dit herken ik van eerdere perioden dat ik stopte met Risperdal. Elke keer dat ik daarmee stopte, hielden deze verschijnselen langer aan (tot ongeveer vier maanden).

Het is erg ongemakkelijk en doet vaak pijn, maar ik kan ermee leven als het niet erger wordt. Alleen nu lijkt het erop dat ook de ademhalingsspieren zijn aangedaan. Ik voel het samenknijpen in mijn borstkas en middenrif. Mijn adem stokt dan vaak en het zorgt voor een benauwd gevoel. Dit wordt wel erg vervelend.
En tot mijn schrik heb ik nu ook regelmatig hartkloppingen. Het hoeft er niets mee te maken te hebben, maar de gedachte komt wel bij me op dat als dit alle spieren kan raken, misschien ook de hartspier. Is hierover iets bekend?

Ik neem nu af en toe oxazepam en zit op een dosering olanzapine onder de 1 mg en ben begin april bij nul.

Wat zou u mij adviseren? En moet ik mij zorgen maken over de hartkloppingen?

Antwoord

Beste A.,

Bij het reduceren van de antipsychotica kan tardieve dyskinesie (TD) ontstaan, die voorheen werd gemaskeerd door de hogere dosis antipsychotica. Onderdeel van TD kan respiratoire dyskinesie (RD) zijn, die bestaat uit abnormale, ongecontroleerde bewegingen van de ademhalingsspieren. En die manifesteert zich klinisch als een snelle irregulaire ademhaling die gepaard kan gaan met kreunende of zuchtende geluiden.

De problemen met nek- en keelspieren die je beschrijft kunnen onderdeel zijn van tardieve dystonie, waarbij spieren worden aangespannen, soms langdurig en pijnlijk, en waarbij ook de keel- en ademhalingsspieren betrokken kunnen zijn.

Het kan dus zijn dat je langzamer moet afbouwen en/of moet stabiliseren.

De hartkloppingen vragen om verdere diagnostiek. Het is sowieso noodzakelijk om een ECG te maken om te kijken wat er aan de hand is. De hartspier is niet betrokken bij de motorische bijwerkingen van antipsychotica omdat het een onwillekeurige spier is.

Hope this helps, succes!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 24 februari 2022
  • Deel deze pagina: