Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik ben al 20 jaar onder behandeling bij een GGz-instelling. Ik kwam in de problemen tijdens het herstel van twee heftige psychosen: extreme angst, somberheid en een aantal suïcidepogingen. Ook ben ik een KOPP kind waar weinig aandacht voor is geweest.

Ik ben zelf op zoek gegaan naar een goede therapie, waaronder schematherapie. Dit was niet succesvol.

Is het in de praktijk zo dat wanneer er sprake is van meerdere psychische kwetsbaarheden vooral psychose op de voorgrond blijft?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag.

Je bedoelt dat als eenmaal de diagnose psychose is gevallen, dit de neiging heeft al het andere op de achtergrond te schuiven?

Het antwoord is helaas: ja.

Omdat psychose wordt beschouwd als 'medisch' en impliciet wordt geassocieerd met 'hersenziekte', blijkt in de praktijk dat het in de GGz vaak moeilijk is om de persoon te beschouwen als een mens met psychologische processen die moeten worden gekanaliseerd.

Aan de andere kant hoef je niet te gaan zoeken naar hele gecompliceerde of gespecialiseerde psychotherapieën - alle psychologische therapieën helpen, dus je kunt ook proberen in een gewone psychotherapie te werken aan je verleden. Het maakt niet echt uit. Mindfulness kan ook een goede optie zijn....

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2021
  • Deel deze pagina: