Main content

Vraag

Hallo Tim,

Ik lees hier en daar wel eens de recente vragen en antwoorden op deze site en las dat jij met breathwork door je trauma’s heen gegaan bent.

Nu werden mij alternatieve therapieën en dergelijke afgeraden vanwege mijn psychosegevoeligheid. Echter ik heb mijn lichte psychose gekregen na een ayahuasca-ceremonie en heb een jaar later hulp gezocht. Nu gaat het met 5 mg aripiprazol goed met me. Ik ben stabiel en leef mijn leven.

Maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik een puzzelstukje mis, en dat ik nog verder moet in mijn zoektocht naar wat voor mij werkt.

Nu mijn vraag: is het af te raden om bij psychotische decompensatie zaken zoals breathwork of lichaamswarmte te doen?

Groetjes en alvast bedankt!

Antwoord

Beste R.,

Bedankt voor je vraag, deze ligt precies in lijn met m'n huidige professionele ontwikkeling. Het klopt inderdaad dat ik met behulp van breathwork retreats (een vorm van Holotropic Breathwork) m'n emotionele/fysieke blokkades voortkomend uit 'trauma' heb weten los te laten.

Het is ergens begrijpelijk dat deze alternatieve therapieën je worden afgeraden, veelal omdat het iets los zou kunnen maken. Iets kan triggeren, en daarmee een potentiële terugval in de hand kan werken. Een terugval wordt gezien als iets wat voorkomen moet worden, terwijl hier juist ook een transformatie in kan schuilen. Alleen hoe begeleid je dat proces?

Dit is mogelijk met breathwork in een veilige omgeving, een retreat setting, zelfs in combinatie met medicatie. Alleen zijn er in Nederland nog weinig tot geen mensen die dit op de juiste manier aanbieden. Vandaar dat ik me hier voor inzet, om het toegankelijker te maken ook in Nederland.

Vele vormen van alternatieve therapie, ademwerk of ayahuasca worden gegeven door mensen die niet weten waar ze mee dealen, en hoe ze het in de juiste banen moeten leiden. Dan komt er iets los, en vervolgens word je naar huis gestuurd, en hoe verder dan? Hoe integreer je zoiets? In dat geval kan het allemaal (de opgekropte energie) blijven zitten.

Veel alternatieve therapeuten willen graag laten zien dat ze bepaalde 'gaven' of 'krachten' hebben, waardoor ze het proces teveel willen sturen. Het is juist de kunst om daarin een faciliterende rol te nemen, en alleen in te spelen op iemands daadwerkelijke behoefte. En daarmee aanspraak te doen op de 'inner healer', iemands intuïtie en het zelfhelende vermogen.

Binnen het breathwork domein heeft Stanislav Grof het een en ander betekend, als het gaat over de helende potentie van ademhaling, zelfontwikkeling... Tot op heden is de toepassing van breathwork op mensen met bijvoorbeeld een psychotische achtergrond nog in een beginstadium.

Sean Blackwell daarentegen (waar ik die adem retreats heb gedaan) is het werk van Stanislav Grof in een ander jasje aan het gieten. Waaruit wel degelijk blijkt dat, wanneer in een privé retreat setting, met genoeg tijd en aandacht, iemand die reeds psychotisch of bipolair is, zijn of haar trauma's kan verwerken. Om daardoor in harmonieus vaarwater te komen. En wellicht, na meerdere retreats en veel innerwork, een medicatievrij leven kan leiden. Natuurlijk is het niet voor iedereen en zijn er criteria aan verbonden, maar het begint bij nieuwsgierigheid en bereid zijn om iedere emotie in haar heftigheid te willen ervaren.

Voor nu kan ik je nog niks concreets aanbieden. Ik adviseer je wel om Sean Blackwell z'n website te checken (www.bipolarawakenings.com) hij heeft tal van video's hierover. Verder zou je Monika Kettler kunnen opzoeken, zij biedt deze vorm van breathwork aan in Bonn (Duitsland). Zij was Sean's eerste cliënte en heeft nu haar eigen praktijk. Zie haar verhaal hier: https://www.madinamerica.com/2016/11/how-i-healed-bipolar-disorder/

Een recent interview tussen Sean en mij kan je hier bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=NQRgHAtE5lQ

Weet dus dat het bestaat, dat het opkomend is, en dat het wellicht ooit mogelijk is om zo'n retreat te doen. Mocht je echt committed zijn, dan kunnen we eens contact hebben. Maar heb vooral geen haast hiermee. Ik kwam erachter in 2014 dat dit bestond, en pas twee jaar later ben ik het daadwerkelijk gaan doen.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen delen, voel je vrij om me te contacten!

Nogmaals dank.

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorg technoloog. Tim maakte drie psychoses door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Tim Knoote op 21 mei 2021
  • Deel deze pagina: