Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bipolaire stoornis type 1 en hormoon preparaat?

Vraag

Momenteel zit ik net in de menopauze en er is nu een bipolaire stoornis type 2 bij mij geconstateerd. Ik werd hypomaan waardoor ik hulp heb gezocht.

Mijn moeder had bipolaire stoornis type 1. Zij kreeg in deze fase een zware depressie. Zij heeft toen hormonen gekregen en haar depressie stopte. Is een hormoon preparaat voor mij een optie? Of bij een bipolaire stoornis? Ik wil liever niet aan de lithium en wil momenteel dit ook niet omdat ik eerst wil leren hoe mijn stoornis zich gaat vormen.

Mijn hypomanie is nu minder geworden na een piek van vier weken ongeveer. Ik heb toen oxazepam tijdelijk genomen.

Ik hoor graag jouw tips. Mijn zus heeft bipolaire stoornis type 1. Zij is erg ziek.

Antwoord

Dank voor je vraag.

Je bipolaire kwetsbaarheid manifesteert zich blijkbaar in perioden van hormonale veranderingen.

Ook lijkt de prognose beter dan die van je zus – oftewel de onderliggende bipolaire kwetsbaarheid milder.

Wat is nu schrijf is geheel mijn persoonlijke mening en niet een officieel medisch advies – dus bespreek dit met je arts.

Mijn “hunch” of intuïtie is dat lithium niet nodig is. Hormonen worden nog maar zelden in de menopause gegeven vanwege het risico op kanker, dus denk niet dat je dit moet doen. En of ze werken voor stemmingsontregeling is maar de vraag – hoewel er zeker mensen zijn die er baat bij hadden.

Dus ik zou kijken of de huidige episode met oxazepam verder kan worden gemanaged, met eventueel tijdelijk een licht dosis antipsychoticum.

Daarna, als je uit de episode bent, kun je kijken of het gaat verder zonder onderhoudsmedicatie, maar dit dan wel goed met je arts bespreken, werken aan weerbaarheid en lifestyle en alles wat je verder moet doen met bipolaire kwetsbaarheid.

Maar nogmaals: dit is slechts mijn algemene opinie, niet een gericht medisch advies! Je dokter heeft het meest gelijk want die kent je.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook