Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolaire stoornis: Van medicatie veranderen?

Vraag

Mijn zoon heeft een bipolaire stoornis. Op 24 jarige leeftijd had hij zijn eerste episode. Ruim een half jaar schommelde hij tussen hypomanie en stabiel. Dit werd behandeld met olanzapine. Hij is na een half jaar begonnen met depakine. De hypomanische periodes zijn toen weggebleven. Hij had wel een lange periode van inactiviteit maar voelde zich niet depressief. Uiteindelijk herstelde hij en hij is toen 3 jaar klachtenvrij geweest.

Sinds 2017 is hij weer instabiel. Het begon met hypomanie, gevolgd door een depressie. Zijn medicijnen zijn depakine en olanzapine. De olanzapine is opgehoogd tijdens de hypomanie periode en afgebouwd als deze periode voorbij was. In de afgelopen 2 jaar heeft hij 2 hypomanie periodes meegemaakt die snel onder controle waren.

Echter, hij komt niet uit de depressies. Het lijkt dan weer even beter te gaan maar dan zakt hij weer weg. Erg naar. Antidepressiva heeft hij niet geslikt vanwege gevaar op uitlokking van weer een manie. Hij slikt nu depakine en olanzapine. Zijn er mogelijkheden voor andere medicatie?

Sorry dat mijn vraag zo lang is geworden. Overigens is mijn zoon geen piekeraar. Hij is sociaal en sportief. Hij kent zichzelf niet terug zoals hij nu is. (en zijn omgeving ook niet)

Antwoord

Het duurt soms een tijd voordat het effect van stemmings-stabiliserende medicatie beoordeeld kan worden, gegeven het nogal grillige beloop van de bipolaire stemmingsstoornis. Medicijnen hebben bij veel patiënten een verschillend effect, wat moeilijk te voorspellen is.

Als de combinatie van olanzapine en valproinezuur (merknaam: Depakine) onvoldoende effectief blijkt te zijn, zou het beste alternatief lithium zijn. Dat is tot nu toe het meest effectieve medicijn gebleken bij de bipolaire stoornis, zowel voor depressie als (hypo)manie.

Of dat bij jouw zoon passend is, kan ik op afstand natuurlijk niet beoordelen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook