Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Is het verstandig om met de bovenste drie chakra’s aan de slag te gaan?

Vraag

Hallo,

Ik heb vier jaar geleden een heftige ayahuasca-ervaring gehad. Hiervoor wist ik al dat ik vrij spiritueel was en dat bepaalde zaken mij kunnen triggeren in mijn psychosegevoeligheid. Een daarvan was de vuurademhaling.

Ik ben nu ook na de ervaring met de ayahuasca weer geland, maar ben heel voorzichtig geworden met spiritualiteit. Echter merk ik ook dat een logische vervolgstap voor mijn persoonlijke groei zal zijn om ook met de bovenste drie chakra’s aan de slag te gaan. Die heb ik in het verleden tijdens meditaties vermeden.

Ik begrijp dat er geen sluitend antwoord is hoe gevaarlijk/helpend het tijdelijk openen van kruin en derde oog is voor mij, maar hoe kijk jij hierna?

Groetjes en bedankt alvast.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je bericht en vraag. Zo te lezen heb je goed zicht op de processen die spelen en hebben gespeeld. Je vraag is complex en zeer gebonden aan je persoonlijke situatie.

Het is erg verstandig dat je voorzichtig doet. En ik adviseer je om het openen van je hoger gelegen energiecentra liefst alleen te doen met kundige begeleiding. Het is ontzettend belangrijk dat je de verbinding met ‘de aarde’ borgt. Daar zijn oefeningen voor, en contact/advies met een kundige begeleid(st)er zal ook extra veiligheid geven.

Je zou eens kunnen kijken naar de website van Merel de Waard.

Persoonlijk denk ik dat het, gezien je eerdere ervaring met ayahuasca en je gevoeligheid, in deze fase van je leven mogelijk het verstandigst is om je hogere centra te openen zonder gebruik van middelen. Je doet dit proces liever iets langzamer dan té snel. Er staat veel op het spel, zowel in positieve zin maar ook wat betreft het belang om rekening te houden met je gevoeligheid.

Belangrijk nog is goed stil te staan bij de reden dat je je hogere centra wilt openen. Wat staat er voor jou centraal in je persoonlijke groei? Dat is een neutrale, open vraag waar geen goed of fout antwoord bij is.

Persoonlijk geloof ik dat we op aarde zijn met als voornaamste vraag hoe we ons kunnen verbinden met de materiële wereld, op een manier dat die iets toevoegt in termen van het welzijn van onszelf én anderen. Spiritualiteit is hierbij, zoals ik het zie, altijd een middel om die verbinding te versterken en geen doel op zichzelf. Jij hoeft dit niet klakkeloos van me over te nemen, maar het is interessant om (als je dat nog niet hebt gedaan) goed te verduidelijken voor jezelf wát je precies voor ogen hebt met persoonlijke groei en het waarom daarvan.

Héél veel succes ermee en neem je tijd!

Hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Timo van Kempen op 11 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook