Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Broer bouwt medicatie af, wie kan ondersteunen?

Vraag

Mijn broer is in 4 maanden tijd van de 50 ml Risperdal afgebouwd. Dit omdat hij de bijwerkingen niet meer trok. Hij heeft al 25 jaar medicatie. Ik (zus) ondersteun hem bij zijn afkick met detoxen en weerstandversterker transfer factor en cbd wietolie. Naar omstandigheden doet hij het boven verwachting goed.

Heeft u nog tips voor hem hoe te communiceren naar zijn psychiater, zij heeft hem overstap naar aripiriprazol geadviseerd. De bijwerkingenlijst is schrikbarend. Er is ook totaal geen hulp of informatie gegeven met betrekking tot afbouwen, alleen de opmerking dat ze het er niet mee eens was en dat hij in het ziekenhuis zou belanden.

Antwoord

Beste G.

Het afbouwen van medicatie (antipsychotica, stemmingsstabilisatoren, antidepressiva) die worden gegeven ter voorkoming van nieuwe ziekte-episoden bij een psychotische stoornis of een stemmingsstoornis die neigt tot herhaling is altijd een avontuur. Het is verstandig dat de afbouw van risperdal bij je broer geleidelijk is gedaan. Hoe lang het goed gaat met de huidige (alternatieve) medicatie weet je natuurlijk niet, en het is goed om een scenario klaar te hebben liggen als de psychotische klachten onverhoopt terugkeren. Aripiprazol (Abilify) is dan een goede optie.

Natuurlijk is de lijst van bijwerkingen lang, maar dat geldt eigenlijk voor elk medicijn. Ga eens samen met je broer bij zijn psychiater langs en bespreek de voors en tegens van antihaar. Uiteindelijk beslist je broer wat hij (op dit moment) doet. Er is altijd ruimte voor voortschrijdend inzicht. Het is van belang dat de behandelingscontacten doorgaan, juist als medicatie is afgebouwd en je niet precies weet hoelang dat goed zal gaan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Naasten

Lees ook