Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Mijn broer is psychotisch en verslaafd, hoe kan ik hem helpen?

Vraag

Mijn broer is psychotisch en wil geen hulp. Hij is ook verslaafd aan softdrugs. Hij belt ons meerdere keren per week en vraagt dan om geld. Dit is nu al vijf jaar aan de gang.

Mijn familie is inmiddels gestopt met geld geven. Sinds afgelopen december is hij dakloos. Hij belt mij tenminste 16 keer per dag. Ik neem niet op omdat ik weet dat hij om geld gaat vragen.

Ik voel me enorm schuldig hierover. Ik wil hem wel op een goede manier helpen maar ik weet niet hoe. Het doet veel pijn om hem te negeren. Hij is verward en heeft soms woede-uitbarstingen.

Ik heb wel contact met omnizorg waar hij af en toe blijft slapen.

Heeft u advies voor mij?

Antwoord

Beste A.,

Een moeilijke situatie voor jullie allemaal. Je broer die kampt met verslaving en psychosegevoeligheid. En jij en je familie die er wel voor hem willen zijn maar niet op de manier waarop hij dit nu voornamelijk wil, namelijk door hem geld te geven.

Aan wie heb jij in deze situatie steun om zelf op de been te blijven en bijvoorbeeld minder last van schuldgevoelens te hebben? Kan je er goed met je familie over praten, en hoe gaan zij om met zijn belletjes?

Op welke manier zou je hem willen steunen en weet hij wat jouw wensen en grenzen zijn? Vaak werkt het het beste om daar heel concreet over te zijn. Bijvoorbeeld: “ik wil met je bellen maar als je me geld vraagt stop ik het gesprek”. Of: “we kunnen iets samen doen wat we allebei leuk vinden”. Misschien heb je dit al geprobeerd en heeft het nog niet geresulteerd in verandering in zijn gedrag. Maar dan doe je in ieder geval dingen in de relatie met je broer waar je zelf achter staat. Dat is heel belangrijk.

Neem je eigen grenzen en wensen serieus, dat kan ook helpen minder last van schuldgevoelens te hebben en het vol te houden. Je neemt jezelf dan serieus maar daarmee ook je broer en jullie relatie. En daar is helemaal niks mis mee.

Het is in ieder geval positief dat je broer een lijntje heeft met omnizorg. Ik vraag mij af of jij daar als naaste terecht kan met je zorgen en vragen? Ik denk, weet, dat veel naasten van mensen met psychosegevoeligheid en verslaving met dezelfde dingen worstelen als jij beschrijft. Het kan echt steunend zijn om ervaringen te delen met lotgenoten zodat je je er minder alleen in voelt staan, en soms ook tips kan krijgen of zelf te delen. Je kan ook eens kijken op de site van Ypsilon.

Ik wens je succes!

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Clara Koek op 6 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook