Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Chaos in mijn hoofd

Vraag

Ik heb het gevoel dat ik door de echt vervelende dingen die ik heb mee gemaakt, een chaos gevoel heb in mijn hoofd. Kan dat?

Antwoord

Bedankt voor je vraag. Het kan zeker zijn dat de heftige gebeurtenissen voor chaos zorgen in het hoofd. Alsof je heen en weer geslingerd wordt tussen een continue stroom aan gedachten, over het verleden en hoe je daar verder mee moet in de toekomst.

Het is belangrijk om deze chaos te ventileren, dit kan op veel manieren. Via taal of beweging, schrift of spraak. Het moet er uit, zodat je het voor je kan zien, om daar uiteindelijk structuur en begrip in te krijgen. Heb je helder hoe de chaos eruit ziet? Zijn het beelden van de ‘vervelende dingen’ of juist oordelen naar jezelf, of misschien zelfs specifieke zinnen die iemand tegen je gezegd heeft?

Chaos staat voor turbulentie in het leven, dat er iets aan het veranderen is. Stilstaan en de situatie overzien kan helpend zijn, wat moet er veranderen en je leven? Waar krijg je energie van en wat kost je juist energie? Welke mensen in je leven zijn echt waardevol en gezond voor je, waar voel je je comfortabel bij? Kan/mag je eigenlijk wel jezelf zijn?

Vertrouw op je intuïtie en schroom niet om je verhaal te delen bij iemand die je vertrouwt. Iedereen kent een periode van chaos in zijn of haar leven. Een gesprek hierover kan al enorm veel opluchting geven. Schrijf desnoods een brief naar ‘je chaos’, daardoor kan je het voor je zien het wordt het tastbaarder. Niets is gek.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, veel succes!

Met vriendelijke groet,
Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Tim Knoote op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook