Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft citalopram invloed op de REM-slaap?

Vraag

Beste Jim,

Een poosje geleden is mijn dosering citalopram van 15 mg naar 20 mg gegaan. Ik kreeg toen heel veel dromen tijdens mijn slaap. Nou had ik gehoord dat citalopram iets doet met de REM-slaap, namelijk de REM verminderen.

Is dit wel waar? Hoe zit dat precies?

Alvast dank.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag. Citalopram kan de REM-slaap (Rapid Eye Movement) inderdaad beïnvloeden. De REM-slaap is een fase van de slaap die wordt gekenmerkt door levendige dromen en een tijdelijke verlamming van de spieren. Het is een normaal onderdeel van de slaapcyclus en komt gedurende de nacht meerdere malen voor.

Sommige studies hebben gesuggereerd dat bepaalde antidepressiva zoals citalopram, de REM-slaap kunnen verstoren. Dit kan leiden tot veranderingen in de kwaliteit en de duur van de REM-slaap, hetgeen weer kan bijdragen tot symptomen als levendige of vreemde dromen, verminderde spiertonus tijdens de slaap, of andere slaapstoornissen.

De effecten van citalopram op de REM-slaap verschillen behoorlijk van persoon tot persoon (meer REM, minder REM, afwisselend….) en zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals de dosis, de duur van de behandeling en individuele verschillen in slaappatronen. Het precieze mechanisme is onbekend.

Bij jou heeft het dus waarschijnlijk te maken met de recente dosisverhoging. De verwachting is dat de effecten op de slaap zullen gaan liggen, maar if not…  dan weer naar de voorschrijver om te bespreken!

Succes!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook