Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb sinds een paar maanden de diagnose bipolaire stoornis.

Tot nu toe werkt medicatie alleen tegen hypomanie en niet tegen depressie. Daarom begin ik binnenkort met cognitieve gedragstherapie.

Wat houdt het precies in en hoe kan het de stemming veranderen?

 

Antwoord

Beste S.,

Even een heel kort en simpel antwoord. Op internet kun je hier veel over vinden.

Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt gekeken welke negatieve gedachten je over jezelf, de wereld om je heen, en je toekomst hebt. Dat gaat vaak automatisch, bijvoorbeeld: 'ik stel eigenlijk niks voor', 'ik deug nergens voor', 'niemand vindt me leuk (want ik ben ook niet leuk)', 'het wordt nooit wat met mij', enzovoorts.

Die gedachten komen vaak ongemerkt opzetten naar aanleiding van een gebeurtenis of situatie. Met CGT leer je die te herkennen en er eens kritisch naar te kijken en veelal in positieve zin bij te stellen. Moet je wel veel oefenen, want negativiteit is nu eenmaal hardnekkig...

CGT werkt tegen depressie, angst, en nog andere psychische klachten.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 augustus 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: