Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil weer contact met mijn broer maar zijn wanen zijn gericht op mijn man, hoe ga ik hiermee om?

Vraag

Goedendag,

Mijn volwassen broer is 15 jaar geleden na een psychose, gediagnosticeerd met de diagnose ‘schizofrenie‘. Vanaf die tijd heeft hij veelal als kluizenaar geleefd op zijn kamer bij mijn ouders thuis. Ik heb altijd goed contact met hem gehad.

Hij is 9 maanden geleden verhuisd naar een andere stad, in de hoop dat hij daar een normaal leven kon opbouwen.

Een paar maanden geleden heeft hij mij, mijn familie en mijn man, uit het niets allerlei berichten gestuurd met allerlei negatieve uitlatingen over mijn man met wie hij nooit contact heeft gehad. Er is nooit iets tussen hen voorgevallen. Hij omschrijft mijn man als een duivel in de familie, een gevaar voor mij en onze kinderen, etc. Zolang ik niet bij mijn man wegga, wil hij ook geen contact met mij en de kinderen. Hij zat dus overduidelijk in een zware pyschose.

Sindsdien hebben wij geen contact met elkaar. Met mijn ouders en overige familieleden heeft hij wel contact.

Hoe kan ik het beste met deze situatie omgaan? Aan de ene kant mis ik mijn broer heel erg, en aan de andere kant wil ik mijn man/gezin ‘beschermen’ uit angst dat hij ons opnieuw gaat lastigvallen met allerlei onaangename/dreigende berichten.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste X.,

Hey heel vervelend voor je....

Het is niet mogelijk om een eenduidig advies te geven.

Wat meestal het beste werkt is de factor tijd mee te laten werken en niet te snel en te ambitieus 'resultaten' willen.

Met andere woorden: als hij wel contact heeft met andere familieleden kunnen zij wellicht over de tijd helpen om samen met - eventuele - behandelaars hem weer uit de psychose te krijgen, zodat jij het contact kunt hervatten. Jij kunt dan voorlopig een beetje op de achtergrond blijven. Dit zou betekenen dat je nu even niet veel kunt doen en op je handen moet blijven zitten.

Aan de andere kant is het belangrijk om weerbaar te worden voor negatieve berichten die hij stuurt. Psychose gaat over normale menselijke zorgen en angsten, en zijn berichten zijn eigenlijk metaforen dat hij zich niet goed voelt. Als jullie die berichten zo bekijken wordt het verdaagbaar.

Met andere woorden: je moet zijn berichten niet lezen als negatief jegens jullie, maar als een uiting van uit de hand gelopen zorgen en angsten waar hij hulp voor nodig heeft. Als je het op die manier leest doet het minder pijn. Is niet makkelijk, dat begrijp ik, maar kan echt helpen als jullie weer dergelijke berichten krijgen....

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook