Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik voel heel sterk dat ik waarneem op een verstoorde wijze. En ik denk dat het met spanning te maken heeft, maar ik heb er geen controle over. Het wisselt heel erg, net als mijn vermogen om te lezen.

Hoe krijg ik er meer controle over?

Ik heb een bipolaire I stoornis daarom schrijf ik u om advies.

Alvast dank.

Antwoord

Beste T.,

Het is moeilijk om op afstand een idee te krijgen waar dit mee te maken heeft.

Meer controle krijgen over klachten begint met registreren wanneer ze optreden en wat er op dat moment nog meer speelt. Dan kun je een verband vinden met bepaalde situaties die spanning oproepen. Vervolgens kan gekeken worden hoe je op een voor jouw passende manier met dergelijke situaties kunt omgaan.

Lezen heeft vooral te maken met je kunnen concentreren, en soms met het kunnen accommoderen (scherpstellen) van de ogen. Dat laatste wordt soms door medicatie wat moeilijker.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 februari 2022
  • Deel deze pagina: