Main content

Vraag

Beste Jim,

Zeker na mijn tweede psychose merk ik dat mijn concentratie erg verminderd is. Langdurige gesprekken, zonder pauze, kan ik niet meer volgen. Het is dan gewoon ‘op’ in mijn hoofd.

Hoe zou ik mijn concentratie nog kunnen verbeteren? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde trainingen die hierbij kunnen helpen?

Alvast bedankt voor de respons!

Vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Onderzoek hiernaar suggereert dat je dingen als geheugen en concentratie met bijvoorbeeld gaming en andere oefeningen kunt verbeteren - maar het is onduidelijk in hoeverre dit ook een verschil maakt in het dagelijkse leven.

Je zou kunnen proberen of bijvoorbeeld yoga of mindfulness jou kan helpen hierbij. Dit is in feite een vorm van aandachtstraining en heeft ook andere helende effecten op aandacht en concentratie....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 4 mei 2021
  • Deel deze pagina: