Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

HUE – Over de ontspanning van gamen

HUE, over de ontspanning van gaming

Gamen is niet meer alleen voor kinderen. Iedereen kan gamen: Het maakt niet uit of je jong, volwassen, bejaard, ziek of gezond bent. Gamen is heel laagdrempelig. Geeske heeft al vele jaren geen games meer gespeeld, ze besluit het spel ‘HUE’ te gaan spelen. In deze blog vertelt ze er meer over.

Toen ik een klein meisje was hadden we altijd zeer moderne computers in huis, het nieuwste van het nieuwste. Heel soms, als mijn ouders een goede bui hadden, mocht ik er ook even achter zitten. Een blijk van vertrouwen. Wat voelde ik me groot en ‘volwassen’ op die momenten! Ik typte lange verhalen over verdwaalde zebra’s in de jungle op de computer. Ik mocht deze later ook nog op onze matrixprinter afdrukken.

Soms mocht ik ook meekijken hoe mijn vader een computerspelletje speelde

Op een gegeven moment werd dat een onderonsje tussen mijn vader en mij, hij speelde dan namelijk het spel ‘Wolvenstein 3D’, dat is een ‘first person shooter’ game waarbij je aan de klauwen van nazi’s en monsters moet ontsnappen. Dat mocht ik niet zien van mijn moeder, dus dat moest stiekem gebeuren.

Ik vond het interessant. Ik kreeg van mijn vader -rond mijn negende levensjaar- een jonge pc op mijn slaapkamer met een floppydrive. Ik speelde graag de spellen ‘Dangerous Dave’ (1990), ‘Out run’ (1990) en ‘Commander Keen’ (v.a. 1991).

Toch ben ik nooit een ‘gamer’ geworden

Het is inmiddels 2020 en ik heb jarenlang geen game gedaan. Tot enkele dagen geleden. Ik heb namelijk enkele weken zomervakantie opgenomen en dat levert me aanvankelijk meer vrije tijd op dan ik gewend ben. Ik zat me af te vragen wat ik met al die vrije tijd moest gaan doen, en dan met name voor de momenten dat ik in de buurt van mijn PC ben: de gewoonte om zeven dagen per week ‘even tussendoor’ werk op te pakken of om mijn mail af te handelen is inmiddels behoorlijk ingesleten, ook op mijn vrije dagen. Ik zoek eigenlijk gewoon een alternatieve activiteit voor op die momenten.

Wat zal ik eens gaan doen met deze vrije tijd?

“Hoe zorg ik ervoor dat ik geen werk ga oppakken zodra ik achter mijn pc zit?” Ik leg deze vraag voor aan mijn partner die wel een echte game liefhebber is. Hij speelt graag RTS (real time strategy games) en RPG (role playing games) en idle games.

Hij noemt enkele games op waarvan hij denkt dat ik die leuk zal vinden. De titels zeggen me weinig. Ik zit in ieder geval niet op drukke ‘shooters’ te wachten, op veel herrie, voorbij flitsende beelden, prikkels of op voorbij razende tekst die ik tussendoor ook nog moet lezen.

Ik hoor: “Misschien Hue, World of Goo, of misschien is Lifeless Planet wat voor je?”

Die games die hij me opnoemt wil ik wel eens zien!

Ik neem plaats achter zijn pc en bekijk de games. Ziet er leuk uit! Zou ik dit spel echt leuk kunnen vinden? De kleuren van Hue hebben een aantrekkingskracht op me.

Ik lees: “Hue is a vibrant, award-winning puzzle-adventure, where you alter the world by changing its background color. Includes full colorblind support, using symbols as a color aid”.

Ik verwonder me over het feit dat deze game, door simpelweg kleuren te veranderen in het spel, van zo’n hoge kwaliteit kan zijn dat het awards wint. Een spel maken dat met kleuren speelt vind ik al eigenlijk al best wel geniaal…

HUE Fisherman

Het wordt HUE

Het feit dat ik een speel aan het spelen ben heeft een enorme aantrekkingskracht op mijn kinderen. Het duurt nog geen vijf minuten voor ze beide naast me staan. In trance kijken ze naar mijn bewegingen.

Ik ben helemaal nog niet behendig met de basis control (simpelweg de toetsencombinatie WASD). Ik denk even later dan ook dat men met instructie ‘Left-shift’ op het scherm bedoelt dat ik een willekeurige shift knop samen met het pijltje naar links in moet drukken. Bedoeld werd uiteraard ‘de Shift knop die zich aan de linkerzijde van het toetsenbord bevindt’.

Ik krijg support. Er wordt me vervolgens een game-controller door mijn kinderen aangeboden, maar daar ga ik niet voor.

Ik krijg de controls wel onder controle

Ik ga HUE spelen. Een leuke nieuwe afleiding voor zo nu en dan even tussendoor. Ik vermoed dat ik het spel niet uit ga spelen, zou ik zoveel geduld hebben? Maar in ieder geval voor nu een leuk spel, een mooie afleiding en een prima tijdverdrijf.

Informatie over de games:

  • Hue is een betaalde game van hoge kwaliteit. Verkrijgbaar via Epicgames.com
  • World of Goo is een betaalde game van hoge kwaliteit – Verkrijgbaar via STEAM en Epicgames.com
  • Lifeless planet is een betaalde game van hoge kwaliteit – Verkrijgbaar via STEAM en Epicgames.com

Gratis webbased spelletjes:

Game platformen:

  • Humble bundle – Bundels met spelletjes en andere dingen vrij goedkoop (Betaald)
  • GOG –  Good old Games veel spelletjes van vroeger zijn hier te vinden (Betaald)
  • EPIC games – Als je een account hebt krijg je elke week een gratis spel. Er zijn diverse betaalde spellen
  • Abandonia.com – Abandonware spellen – Dit zijn spelletjes van vroeger die je kan downloaden (Let op: Vaak is er een emulator voor nodig, let op de aanwijzingen bij de downloads)
PsychoseNet is niet verantwoordelijk voor de werking van de spellen, noch voor eventuele virussen of andere schade die door deze spellen of platforms zouden kunnen ontstaan.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *