Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan een coronabesmetting een depressie uitlokken?

Vraag

Beste Jim,

Ik lijd aan recidiverende depressies. De afgelopen 8 jaren heb ik geen episode gehad. Ik ben wel onder periodieke controle bij een vrijgevestigde psychiater en slik antidepressiva. Verder hou ik er een hele gezonde levensstijl op na. Ik heb met name veel baat bij veel bewegen.

Nu is onlangs bij mij een coronabesmetting geconstateerd. Volgens mij heeft deze besmetting bij mij depressieve gevoelens en een slaapstoornis uitgelokt. Van de isolatie word ik natuurlijk ook niet vrolijk.

Volgens de fysiotherapeut van mijn sportschool kan ik na beëindiging van de corona-isolatie absoluut niet mijn oude sportprogramma oppakken, wat ik ook heel vervelend vind. Ik sport namelijk ook als bescherming tegen depressie.

Kan corona een depressie uitlokken, met name bij depressiegevoelige mensen? Een optie is denk ik de medicatie ophogen, waar ik heel weinig zin in heb.

Heeft u verder adviezen/suggesties met name op het gebied van niet-farmacologische oplossingen?

Dank alvast.

Antwoord

Beste A.,

Het is heel normaal om een dip te ervaren tijdens een coronainfectie. Dit betekent echter niet meteen dat je een recidief depressieve episode hebt: ook mensen met depressiegevoeligheid kunnen een dip ervaren als de omstandigheden verslechteren.

De gedachte aan medicatie ophogen lijkt logisch – maar is dat allerminst. Een antidepressivum is geen medicijn dat functioneert op basis van: hoe hoger de dosis hoe sterker het effect. Integendeel: als je boven de dosis gaat die bij jou past kan het meer kwaad dan goed doen. De literatuur ondersteunt in ieder geval een dergelijke strategie niet. Je kunt beter een supplement nemen, tijdelijk, waar je vertrouwen in hebt.

Je kunt na de isolatie je sportprogramma weer oppakken, maar dan minder intensief en langzaam opbouwen tot je oude niveau. Hoe snel dat kan hangt af van hoe ziek je was tijdens de corona, niet of je coronapositief was of niet. De meeste mensen die gevaccineerd zijn hebben genoeg cellulaire immuniteit opgebouwd om zonder al te veel ziekteverschijnselen de coronainfectie door te komen. Dit betekent dat ze zonder al te veel aanpassingen door kunnen gaan met hun oude leven, inclusief sporten. Als je doodziek bent geweest is het wat anders, maar heb niet de indruk dat dat bij jou het geval is toch?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Corona
Depressie

Lees ook