Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan dementie ontstaan als gevolg van langdurig gebruik van benzodiazepinen?

Vraag

Beste meneer Kupka,

Ik heb als gevolg van meerdere angststoornissen mijn hele leven vanaf de puberteit al problemen. Ondanks meerdere therapieën kom ik er niet van af.

Nu gebruik ik al vanaf mijn twintigste jaar oxazepam, en vanaf mijn achtentwintigste jaar Prozac. Daarna werd de oxazepam overgezet naar diazepam.

Ik ben nu 56 jaar en mijn geheugen wordt steeds slechter, net als motoriek en cognitieve functies. Ik begrijp dat ik verslaafd ben en heb dit geaccepteerd, maar ik ben zo bang voor dementie. Kan ik dit krijgen door een leven lang deze medicijnen te nemen?

Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste M.,

Dementie is niet een langetermijnbijwerking van fluoxetine (Prozac) en zeer waarschijnlijk ook niet van benzodiazepinen (oxazepam en diazepam). Maar het langdurig gebruik van een benzodiazepine kan wel een negatief effect hebben op je cognitieve functioneren (geheugen, alertheid, plannen) en ook op je motoriek (b.v. valneiging), zeker als je wat ouder wordt.

Het is dus toch wel de moeite waard om te kijken of je er met hulp van af kunt komen. En ook zou nog eens gekeken moeten worden of er niet andere soorten medicijnen zijn die je angstklachten kunnen verminderen. Daartoe zijn allerlei richtlijnen beschikbaar. Bespreek het nog eens met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 november 2023

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Bijwerkingen
Medicatie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook