Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Demotivatie en negatieve symptomen

Vraag

Vijf maanden geleden ben ik vier maanden opgenomen geweest met een psychose NAO. Er was geen ziektebeeld of inzicht. Tegenwoordig slik ik abilify en depakine. Ik ervaar elke dag als een strijd. Ik heb daadwerkelijk nergens zin in, ervaar geen plezier en de kleinste activiteiten kost grote moeite. Zelfs douchen of een boodschap doen is een grote berg om te trotseren.

Volgens mijn behandelaars gaat het goed, terwijl ik zelf moedeloos wordt van de dagelijkse strijd. Ik vraag mij het volgende af, ten eerste trekt de demotivatie weg? Ten tweede welke medicatie werkt het beste tegen demotivatie en negatieve symptomen

Antwoord

Dank voor je bericht en je vraag!

Ten eerste: er zijn geen medicijnen tegen demotivatie.

Wel kan de abilify bijdragen aan demotivatie (negatieve symptomen door antipsychotica) dus het is belangrijk om de laagst mogelijke dosis te vinden. Ook de depakine kan een rol spelen.

Maar motivatie is ook iets hebben in het leven dat de moeite waard is. Na alles wat je hebt meegemaakt kan het heel moeilijk lijken om je leven weer op te gaan pikken, iets te gaan vinden wat je zou willen en kunnen doen, uitgaande van je krachten en je talenten. Dit heet: herstel, en het is hard en frustrerend werk.

Een ervaringsdeskundige herstelcoach kan je helpen bij dit traject van vallen en opstaan.

Het is een beetje een kwestie van uit de verwachting komen dat de ggz je verder gaat helpen je leven weer terug te krijgen. Dat kan de ggz niet – die kan je helpen uit de psychose te komen maar om daarna weer je leven terug te krijgen moet je zijn bij jezelf – met hulp van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en hebben geleerd hoe je weer motivatie voor het leven kunt vinden.

Je kunt vragen om een herstelwerkgroep of aankloppen bij een herstelacademie bij je in de buurt…..

Wat denk je? Zou dat mogelijk zijn?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 8 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Psychosegevoeligheid

Lees ook