Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Depakine zorgt bij mij voor gevoelsvervlakking, is hier iets aan te doen?

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben gediagnostiseerd met de diagnose bipolair type II. Na een jaar lithium te hebben gebruikt ben ik (onder begeleiding) overgestapt op Depakine vanwege de afvlakking van mijn emoties. Helaas ervaar ik ook met Depakine gevoelsvervlakking. Alles is vlakker geworden, zowel gevoelens van blijdschap als van verdriet.

Volgens mijn psychiater is er geen sprake van depressie.

Is er iets te doen aan deze klachten?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Als je de diagnose bipolaire stemmingsstoornis type II hebt gekregen, dan betekent het dat je kennelijk vooral last hebt gehad van depressies, en daarnaast van hypomanie, maar nooit van een volledige manische episode.

Bij een dergelijk type bipolaire stoornis wordt vaak het middel lamotrigine gegeven, dat preventief werkt tegen bipolaire depressies zonder (hypo)manie in de hand te werken. Het beschermt niet tegen manie. Dus het is dan de vraag of valproïnezuur (Depakine) of ook lithium nodig is (die beschermen vooral tegen manische episoden, en daarnaast ook wel tegen depressie).

Lamotrigine geeft bij de meeste mensen geen gevoelsvervlakking. Bespreek het eens met je psychiater, waarbij de verhouding tussen depressieve en manische symptomen moet worden afgewogen. Ik weet dat voor jou natuurlijk niet.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Depakine
Medicatie

Lees ook