Main content

Vraag

Goedendag,

Volgens mijn psychiater heb ik geen bipolaire stoornis zoals mijn vader, maar ben ik er wel gevoelig voor.

Toch schrijft hij Depakine voor.

Is het niet raar dat ik nu al Depakine moet slikken?

Bedankt.

Antwoord

Beste C.,

Bipolaire stemmingsstoornis is een diagnose die pas gesteld wordt als daar ook daadwerkelijk tekenen van zijn. Een familielid die die aandoening heeft kan een aanwijzing zijn, maar is niet doorslaggevend.

Ergens 'gevoelig voor zijn' vergt nadere uitleg: wat wordt daar dan mee bedoeld? En waar blijkt dat in jouw geval uit? Vraag ook uitleg wat het beoogde effect van de valproïnezuur (Depakine) is.

Pas als je zelf ervan overtuigd bent dat een behandeling (c.q. een medicijn) zinvol is, heeft het kans van slagen. Dat vergt vaak het stellen van dit soort vragen aan een behandelaar. Tegenwoordig noemen we dat 'samen beslissen' en daar is veel voor te zeggen. Doen dus.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 juni 2022
  • Deel deze pagina: