Main content

Vraag

Ik ben al langer als een jaar depressief ik heb al vele medicatie wisselingen gehad. Ik ben gediagnosticeerd op ADHD maar heb ook flarden van autisme. Ik ben heel afhankelijk naar mijn ouders en mijn veilige omgeving. Ik ben overal bang voor.

Ik ben vooral bang voor de dood van mezelf en die van mijn ouders. Ik zit in een vicieuze cirkel waar ik niet uit kom. Ik gebruik momenteel paroxetine, mirtazapine, concerta en lorazepam. De hele dag door denk ik aan de dood ik kan het niet stoppen. Ik krijg ook niks meer gedaan. Ik weet gewoon niet meer of ik zo nog wel wil leven met al die angsten.

Denkt u dat ik hier nog uit kan komen? En zo ja wat zou ik hier dan voor moeten doen. Ik kan het op de een of andere manier ook niet accepteren dat ik of mijn ouders doodgaan. Dat is het dubbele.

Ik ben ten einde raad en ben het vechten ertegen heel erg moe.

Antwoord

Als je al langer dan een jaar zo depressief en angstig bent, dan lijkt het me dat de behandeling die je krijgt eens onder de loep genomen moet worden en dat er andere vormen van medicatie en psychotherapie moeten worden ingezet.

Ik kan natuurlijk niet overzien wat je allemaal al aan behandelingen hebt gehad, maar er zijn uitgebreide protocollen voor depressies die (nog) niet zijn verbeterd. Als je met je behandelaar er niet goed uitkomt, en jullie je allebei afvragen wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, kun je een second opinion aanvragen bij een expert op het gebied van depressie.

Een frisse blik geeft soms verrassende mogelijkheden aan het licht. Doen! (in plaats van Doem!)

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 mei 2019
  • Deel deze pagina: