Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zou ik een depressie hebben of bipolair zijn?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik ben al jaren heel erg moe, gewoon echt op mentaal. Ik heb af en toe een klein gevoel van geluk, maar dit duurt nooit lang. Ik voel me grotendeels een mislukkeling. Ik heb mijn studie net beëindigd, een stabiele relatie opbouwen lukt mij niet, ik heb anorexia nervosa gehad een lange tijd… Kort gezegd: ik krijg mijn leven niet op de rails. Ik ben 19 jaar en voel me zo achter in het leven. Ik wil verder maar het lukt me niet.

Ik ga al drie jaar praten met een psycholoog en ze luistert heel goed, maar ik heb het gevoel dat ik een bepaalde stoornis heb waardoor het niet beter gaat. Ik vroeg me dus af of dit een depressie is waar ik ooit uit zal geraken of dat ik bipolair ben en een manier moet vinden om hiermee om te gaan?

Alvast heel erg bedankt voor uw tijd.

Antwoord

Beste A.,

Wat naar dat je zoveel verschillende emotionele klachten hebt. Het is fijn dat je met de psycholoog hierover kunt praten, en bij veel mensen worden de klachten daarmee ook een stuk minder of zijn voorbij.

Bij jou is dat blijkbaar nog niet het geval, en dan lijkt het me na drie jaar praten ook tijd worden voor een wat diepgaander diagnostisch onderzoek. Daarvoor zou je verwezen kunnen worden naar een polikliniek die zich specifiek richt op jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Ik weet natuurlijk niet of er in de regio waar jij woont zo’n team werkt. Leg het eens voor aan de psycholoog of aan je huisarts.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie

Lees ook