Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Depressief na psychose

Vraag

Ik ben 20 jaar en ik ben nu voor de 2e keer psychotisch geweest, na de eerste keer was ik gestopt met mijn medicatie omdat ik het troep vond en 2 jaar later ben ik voor de 2e keer psychotisch geworden.

Ik was gedwongen opgenomen en in die kliniek was het uit de hand gelopen waardoor ik 3 maanden in de Psychiatrische afdeling van de PI ben belandt. Ik was hier nog best een lange tijd psychotisch achteraf gezien.. Eind juni ben ik vrijgekomen en vanaf dat ik vrij ben ben ik echt zwaar depressief, normaal gesproken ben ik echt heel sociaal, maar ik ben mezelf echt totaal niet.
Ik wil graag mijn dagen invullen met school en werk, maar ik voel me nergens goed bij. Ik ga nu drie avonden per week naar school en ik vind het vreselijk om in een groep te zitten met mensen en ben gewoon bang voor sociaal contact.

Het voelt gewoon alsof mijn hele leven geen zin heeft en ik wil me gewoon verstoppen voor iedereen en alles. Ik voel me zwaar depressief en ik wil heel graag naar een kliniek of iets.. weg uit dit leven, op een woongroep of iets waar mensen hun problemen kunnen aanpakken..

Kunt u mij alsjeblieft adviseren of er misschien iets is wat gepast is voor mijn situatie.

Antwoord

Zou het kunnen dat er onderliggend sprake is van een behoorlijke affectieve component (bipolaire stemmingsgevoeligheid) die ze hebben gemist?

Bipolaire stemmingsgevoeligheid wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als “borderline” (als er sprake is manische symptomen) of alleen als “psychotische stoornis” (als er ook sprake is van psychotische klachten).

Komt depressie of manie (“manisch-depressief”) in de familie voor? Heb je vroeger ook wel perioden gehad van stemming die naar beneden ging (depressief) of juist andersom naar boven (hypomaan)?

Zie ook onze animatie ‘Wat is Manisch-Depressief

Als er sprake is van onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid is de behandeling anders (bv lithium en antidepressiva).

Is maar een suggestie….

Misschien even bespreken met de psychiater?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Jim van Os op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook