Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kun je tijdens een depressieve episode stemmen horen?

Vraag

Goedendag,

Iemand die ik ken zit momenteel in een depressieve periode. Ze zegt dat ze stemmen hoort die haar allerlei vieze dingen zeggen. Van haar moeder weet ik dat ze bipolair is maar ze is nog niet officieel gediagnosticeerd.

Op internet lees ik dat mensen tijdens een depressie geen stemmen horen maar ik geloof niet alles wat ik op het internet lees.

Wat zijn eigenlijk de symptomen van een bipolaire stoornis? Van haar moeder heb ik gehoord dat ze perioden van manie en depressie heeft. Haar eerdere diagnose was borderline, maar na een manie twijfelden de artsen aan die diagnose.

Dank voor uw tijd en antwoord.

Antwoord

Psychiatrische diagnoses hebben maar een beperkte waarde. Sommige mensen krijgen in de loop van hun leven allerlei verschillende diagnoses. Beter gezegd: classificaties of etiketten. Het is niet zo zinvol om te vragen wat iemand ‘heeft’. Want die ‘diagnoses’ kunnen erg vluchtig zijn.

Eigenlijk kun je in de psychiatrie vaak pas een echte diagnose (is ‘doorzien’) stellen als je iemand langere tijd kent en hebt gevolgd. Woorden als antidepressiva en antipsychotica zijn misleidend – de effecten kunnen overigens wel degelijk helpend zijn, maar niet doordat ze ‘anti’ zijn.

Symptomen van een bipolaire stoornis kun je zelf opzoeken. Ik vraag altijd aan mensen of ze het met de diagnose eens zijn of dat ze zelf aan iets anders denken.

Stemmen horen kan bij iedereen voorkomen. Beslist ook bij mensen met een depressie of manie. Bij sommigen alleen als ze ontregeld zijn, bij anderen ook daarbuiten. In een depressieve periode kunnen mensen inderdaad heel negatieve stemmen horen.

Groet,

Dirk Corstens

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 10 november 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Stemmen horen

Lees ook