Main content

Vraag

Desinteresse en geen initiatief meer nemen, zijn dat de kenmerken van een depressie?

Antwoord

Beste E.,

Dank voor schrijven.

Ik zou het zo zeggen: het zijn tekenen van dat er iets aan de hand is in je leven waar je naar zou kunnen gaan kijken.

Misschien heeft het te maken met dat je je weinig verbonden voelt, of dat je vindt dat je leven weinig betekenis heeft. Het kan ook zijn dat je lifestyle ongezond is met weinig slapen, veel stressvol werken, weinig relaties, weinig bewegen, roken, alcohol en ongezonde voeding.

Het kan ook zijn dat je vroeger getraumatiseerd bent en dat dat nu opspeelt. Het kan zijn dat je een belangrijk iemand bent verloren, dat je bent vernederd of gepest. Het kan ook zijn dat je altijd al iemand geweest bent die de neiging heeft om somber te reageren op gebeurtenissen, wellicht in relatie met dingen die gebeurd zijn in je leven of in relatie met weinig geloof in jezelf en/of een negatieve kijk op jezelf en/of je lichaam.

Je kunt het ook 'depressie' noemen, alsof het een ziekte in je hoofd is waar een arts naar moet kijken. Soms kan dat nuttig zijn. Maar kijk ook vooral naar de context van je leven en waar je aan zou kunnen werken om weerbaarder te worden.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 12 oktober 2021
  • Deel deze pagina: