Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Hoe kan ik mijn gedachten veranderen zodat ik niet voortdurend dezelfde angstgedachte heb?

Vraag

Hoe kan ik mijn gedachten veranderen als ik voortdurend (elke dag) aan dezelfde angst blijf denken. En als ik er niet aan denk, denk ik dat ik er niet aan denk. Dat is enorm vermoeiend.

Antwoord

Beste K.,

Heel begrijpelijk dat je baalt van gedachten die je niet los kunt laten, en als je ze wegduwt vooral denkt dat je er niet aan denkt.

Jezelf dwingen ergens niet aan te denken is heel moeilijk. Het werkt vaak beter om niet de hele dag krampachtig te proberen de angst weg te houden. Je kunt de gedachten niet tegenhouden, maar je kunt wel iets doen aan je reactie op de angstige gedachten die in je opkomen. Bijvoorbeeld accepteren dat ze opkomen, het niet stom van jezelf vinden, de negatieve gedachten even opschrijven zodat je ze daarna weer even kunt loslaten, je aandacht op iets anders richten door iets met je handen te doen, of afleiding zoeken.

Soms helpt het ook om met jezelf een moment op de dag af te spreken dat het even mag, en de angstige gedachten de rest van de dag proberen uit te stellen tot dat moment.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 14 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
gedachten

Lees ook