Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is een diagnose ‘bipolaire stoornis’ blijvend?

Vraag

Wanneer je een diagnose ‘bipolaire stoornis‘ hebt gekregen, is deze diagnose dan blijvend?

Antwoord

Beste L.,

Goede vraag!

Het grote probleem met psychiatrische diagnosen is dat het makkelijk is om eraan te komen maar moeilijk is om ervan af te geraken, want daar heeft niemand het over!

Je moet het denk ik als volgt zien:

1. De diagnose ‘bipolaire stoornis’ is niet echt een objectieve medische diagnose, het is meer een afspraak tussen psychiaters hoe ze een bepaalde combinatie van verschijnselen willen noemen.

2. In de psychiatrie draait het om onderliggende gevoeligheden zoals angstgevoeligheid, psychosegevoeligheid, verslavingsgevoeligheid en bipolaire stemmingsgevoeligheid. Iedereen heeft een of meerdere gevoeligheden, dat hoort bij het mens zijn. En de een heeft wat meer gevoeligheid dan gemiddeld.

3. Jij zult dus wellicht meer dan gemiddelde bipolaire stemmingsgevoeligheid hebben. Wat je dan moet leren is hoe je met die gevoeligheid moet leren omgaan.

4. Als je eenmaal geleerd hebt om je gevoeligheid te kanaliseren en ermee om te gaan, is de ‘diagnose’ bipolaire stoornis niet meer van toepassing. Alleen de samenleving weet nog niet dat dit zo werkt, en de ggz vaak ook niet.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
diagnose
Diagnostiek

Lees ook