Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Onze dochter blijft hangen in haar beleving van de psychose, komt het besef later?

Vraag

Beste Femke,

Onze dochter heeft een psychose gehad en slikt medicatie. Het gaat redelijk goed, maar ze blijft hangen in haar beleving van de psychose en denkt nog steeds dat het realiteit was.

Komt het besef dat die gedachten niet reëel waren, of kan iemand er lang in blijven hangen? En is het zo dat dan eigenlijk de psychose nog niet voorbij is? Er zijn ook momenten dat ze weet dat de ‘droom’ geen werkelijkheid was en daar wordt ze verdrietig van.

Ze loopt bij de GGZ maar de ondersteuning is slecht, er zijn wel ervaringsdeskundigen in huis maar die worden niet aangeboden. Ik help mijn dochter door middel van de informatie op jullie site.

Is het beter om met de gedachten mee te gaan, of voorzichtig uitleggen dat het psychotische gedachten zijn? Zal ze zelf te zijner tijd het besef krijgen dat het psychotische gedachten waren?

Het oppakken van haar leven doet ze wel, ze onderneemt ook stappen hierin maar vanuit de GGZ komt er helemaal geen positieve feedback.

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste P.,

Vervelend te horen dat uw dochter niet alle hulp krijgt die zij nodig heeft vanuit de GGZ. Ervaringsdeskundigen kunnen veel voor haar betekenen dus u kunt vragen of zij een afspraak met een ervaringsdeskundige kan krijgen.

Jammer dat de hulpverleners niet zo positief zijn. Gelukkig kunt u zelf wel alle positieve dingen en de vooruitgang noemen naar uw dochter. Zij heeft uw steun nodig en zal ook weer vertrouwen in zichzelf moeten krijgen. Het is nogal wat als je gefopt wordt door je eigen hersenen, dat geeft vaak eenzaamheid en een onzeker gevoel.

Belangrijk om vooral goed naar haar te luisteren. Het letterlijk noemen dat zij psychotische gedachten heeft zou ik niet doen. Het is tenslotte haar beleving en die klopt altijd. Wel luisteren en vragen stellen, doorvragen, waardoor zij zelf de conclusie kan trekken dat het wellicht niet klopt met wat zij denkt.

Ook al heeft zij medicatie, dan kan zij nog wel psychotische gedachten hebben. U schrijft ook dat zij soms beseft dat haar gedachten niet kloppen (ze komt uit de droom), dus blijkbaar balanceert zij op het randje van soms meer in de werkelijkheid zijn en soms weer in haar eigen wereld.

Vooral blijven praten en haar serieus nemen is heel belangrijk. Juist het serieus praten met u, en het ‘toetsen’ van haar gedachten bij u, kunnen haar helpen meer in de werkelijkheid te komen.

Ik hoop dat u er iets aan heeft en wens u veel sterkte.

Hartelijke groet,

Femke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Femke op 1 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook