Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Mijn vriendin heeft onlangs een psychose gehad, hoelang duurt het herstel?

Vraag

Mijn vriendin heeft de diagnose ‘psychose‘ gekregen nadat het afgelopen weekend toch wel behoorlijk mis is gegaan.

Ze was uren weg met de auto zonder iemand op de hoogte te stellen. Ze legde hele vreemde verbanden en haar gesprekken waren moeilijk te volgen. We hebben haar met moeite, maar wel vrijwillig, bij de huisarts gekregen. Daar werd ze doorverwezen naar de GGz.

Ze heeft medicatie (een kalmeringsmiddel en olanzapine als ik het goed heb) gekregen, waar ze een paar dagen geleden mee is begonnen. Er was ook nog sprake van opname, dus het leek me best ernstig. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, omdat ze in een rustige omgeving bij familie kan herstellen.

Nu een paar dagen later komt ze een heel stuk minder verward over als ik bij haar ben. Ik lees van alles over herstel, van weken zo niet maanden tot bijna blijvend en ermee leren leven.

Er staat zoveel op het internet. Misschien kunt u de volgende vragen beantwoorden:

Is herstel mogelijk na een paar weken?

Hoelang duurt herstel gemiddeld?

Heeft iemand met psychose de hele tijd symptomen of gebeurt dit in vlagen?

Kan ik haar helpen terug te keren naar de realiteit, of is dit juist niet verstandig om te doen?

Antwoord

Beste Partner,

Inderdaad kunnen mensen met behulp van olanzapine plus een paar nachten goed slapen en verblijven in een rustige, vertrouwde omgeving, snel opknappen. Tegenwoordig worden mensen met psychose niet meer zo snel opgenomen, omdat de ervaring leert dat dit lang niet altijd nodig is of helpend.

Klachten als gejaagdheid qua gedachten en emoties kunnen dezelfde dag van inname al sterk verminderen. En met een paar dagen kan de inhoud van de gedachten ook al veel meer in de realiteit zijn, wat blijkbaar ook gebeurt bij uw vriendin waardoor contact weer beter lukt. Dus ja, herstel wat deze klachten betreft, kan verlopen zoals u nu meemaakt.

Uit eigen ervaring weet ik dat ik vlagen had van hallucinaties (stemmen horen) en gedachten over de wereld redden, waar ik soms weer sterk in geloofde maar steeds meer aan ging twijfelen. Contact met vertrouwde mensen die mij serieus namen, niet tegen mij ingingen maar belangstellend zonder oordeel vroegen waarom ik bepaalde dingen dacht, droeg daar zeker aan bij.

Kijk eens op deze site bij animaties, u vindt daar een filmpje met tips over omgaan met iemand met een psychose. Ook vindt u er filmpjes over herstel van psychose.

Wat vaak langere tijd vraagt is bijkomen van een psychose, omdat het een intense en ongewone ervaring is die fysiek en mentaal veel energie kost. Mensen zijn meestal nog een periode moe en kunnen zich minder goed concentreren.

Nadat ik was hersteld van de psychose duurde het bijvoorbeeld nog enige maanden voordat ik weer een boek kon lezen. Ieder herstelproces verloopt weer anders. Dus het is niet goed te voorspellen hoe dit precies bij uw partner zal gaan en waar zij behoefte aan heeft.

De meeste mensen hebben er baat bij over hun psychose te kunnen praten, wat ze hebben meegemaakt, gedacht en gevoeld. Ook is het belangrijk om terug te kijken naar de omstandigheden die aan de psychose vooraf gingen. Dat beter begrijpen kan weer zorgen voor bepaalde aanpassingen die mensen weerbaarder maken. Dat kan met een hulpverlener maar ook met naasten/familie of lotgenoten (andere mensen met psychosegevoeligheid).

Voor u als partner is het ook een belevenis die zorgen en vragen met zich meebrengt. Zowel voor uw vriendin als voor u is het van belang dat u betrokken wordt bij de behandeling. Op deze site onder het kopje ‘naasten‘, vindt u tips en informatie die voor u als partner steunend kunnen zijn.

Hopelijk kunt u hiermee verder en ik wens u en uw vriendin alle goeds,

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Clara Koek op 13 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook