Main content

Vraag

Onze psychosegevoelige dochter is onder behandeling bij een GGz-instelling, maar krijgt ons inziens niet de juiste aandacht. Momenteel lijkt het weer te escaleren en onze mening lijkt niet meer te tellen.

Wat kunnen wij doen zodat ze eindelijk de juiste hulp ontvangt? We zijn de wanhoop nabij!

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je schrijven!

Er zijn twee dingen die spelen:

  1. Je kunt het beloop van de psychose niet altijd beïnvloeden in de mate die je zou willen. Sommige mensen blijven psychotisch - wat je ook doet. Dit is enorm frustrerend, maar weet dat er altijd verandering kan optreden over de tijd, ook bij de mensen die heel moeilijk reageren op behandeling.
  2. Het overleg tussen de behandelaars en de familie moet liefst open en transparant zijn - maar kan soms bemoeilijkt worden als de patiënt aangeeft dit absoluut niet te willen. Dan nog kan er contact zijn - maar blijft het vaak te oppervlakkig naar de smaak van de familie.

Wat is er precies dat niet loopt in het contact? Waarom krijgt ze niet de juiste aandacht? Waarom dreigen dingen te escaleren? Hebben jullie de familievertrouwenspersoon gevraagd of hij/zij kan helpen?

Let me know...

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 7 maart 2021
  • Deel deze pagina: