Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kunnen wij doen zodat onze dochter de juiste hulp krijgt?

Vraag

Onze psychosegevoelige dochter is onder behandeling bij een ggz-instelling, maar krijgt ons inziens niet de juiste aandacht. Momenteel lijkt het weer te escaleren en onze mening lijkt niet meer te tellen.

Wat kunnen wij doen zodat ze eindelijk de juiste hulp ontvangt? We zijn de wanhoop nabij!

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je schrijven!

Er zijn twee dingen die spelen:

  1. Je kunt het beloop van de psychose niet altijd beïnvloeden in de mate die je zou willen. Sommige mensen blijven psychotisch - wat je ook doet. Dit is enorm frustrerend, maar weet dat er altijd verandering kan optreden over de tijd, ook bij de mensen die heel moeilijk reageren op behandeling.
  2. Het overleg tussen de behandelaars en de familie moet liefst open en transparant zijn - maar kan soms bemoeilijkt worden als de patiënt aangeeft dit absoluut niet te willen. Dan nog kan er contact zijn - maar blijft het vaak te oppervlakkig naar de smaak van de familie.

Wat is er precies dat niet loopt in het contact? Waarom krijgt ze niet de juiste aandacht? Waarom dreigen dingen te escaleren? Hebben jullie de familievertrouwenspersoon gevraagd of hij/zij kan helpen?

Let me know...

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 7 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook