Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Duidt stemmen horen altijd op psychose?

Vraag

Mijn zoon is mijns inziens al maanden psychotisch. Hij hoorde de buren praten, die er niet waren. Dacht dat ze zijn telefoon en laptop hackten. Was daar continue mee bezig. Hij kreeg van een psychiater antipsychotica (Abilify). Vertelde mij dat dit niets uitmaakte. Hij hoorde de buren gewoon praten (door de betonnen muur heen).

Een tweetal weken geleden was hij weer eens heel overstuur en boos en de politie moest weer komen. Hem werd duidelijk dat er wellicht een verplichte opname kan komen. Sindsdien is hij rustig en beweert hij niets meer te horen. Wel een keer de opmerking: ik hoor ze soms wel maar ik negeer het.

Kan het stemmen horen ook NIET een psychose zijn, maar het gevolg van zeer stressvolle jaren? Kan iemand – als het een psychose is – dit mentaal volledig camoufleren? Of is dit niet mogelijk. Ik weet nu niet meer goed of hij nu wel of niet psychotisch is. Wel dat hij enorme stress heeft en een plek voor zichzelf wil. Dit speelt al meerdere jaren. Zijn leven is in velerlei opzicht verkeerd verlopen. Daardoor geen papieren, geen eigen woonplek, geen relatie meer, geen werk en nog steeds wonen bij zijn moeder! Hij is 29 jaar oud.

Kunt u mij enige duidelijkheid verschaffen?
Mij valt overigens op dat de hulp die geboden wordt met name medicatie is. Ben zelf een voorstander van contact en praten. De onderliggende problematiek helder krijgen en opruimen.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord

Vandaag in de Volkskrant staat op de voorpagina een artikel over de noodzaak van psychotherapie bij psychose en hoe slecht het daarmee is gesteld in NL. Behandeling van psychose is moeilijk, maar alleen pillen is vaak onvoldoende (soms niet).

Stemmen horen is geen psychotisch symptoom op zich; veel mensen horen stemmen (4-10%). De meeste mensen kunnen ermee omgaan zonder hulp. Je kunt er wel psychotisch door worden. En soms past het in een psychotisch beeld.
Er is geen scherpe lijn tussen psychotisch en niet-psychotisch.

Stemmen horen hangt vaak samen met overweldigende emoties. Stemmen zeggen iets over hoe je zelf met die gebeurtenissen omgaat of bent gegaan. Mij helpt het om te denken dat het ergens een oplossing voor is – ook al wordt het als heel negatief ervaren. Het is mogelijk om met stemmen beter samen te werken, of ze te zien als waarschuwingssignalen.

Mensen die de buren van alles horen zeggen en doen (terwijl anderen tegelijkertijd dat niet ervaren) vind ik altijd lastig. Vaak blijven de buren ook actief in het hoofd als mensen verhuizen, of dan gaan de nieuwe buren praten. Maar zeker niet altijd.
Het is zoeken naar oplossingen, manieren om ermee om te gaan.
Wellicht kan het steunpunt stemmen horen jullie iets bieden (Nijmegen en den Haag).

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Dirk Corstens op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook