Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan de dwangmatigheid komen door de afbouw van clozapine?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon met autisme heeft al een heel traject achter de rug met opbouw en afbouw van verschillende medicatie. Hij heeft van de vorige behandelaar de diagnose ‘schizofrenie’ gekregen, en die is door zijn huidige behandelaar er weer vanaf gehaald.

Heel geleidelijk is hij clozapine nu aan het afbouwen. Bij de opbouw werd hij steeds dwangmatiger tot een bepaalde dosis. Nu hij aan het afbouwen is wordt hij weer dwangmatiger naarmate de dosering lager wordt.

Hij gebruikt clozapine vier jaar en sinds twee jaar is hij meer en meer dwangmatig geworden.

Kan die dwangmatigheid komen door de afbouw?

Hartelijk dank voor uw antwoord alvast.

Antwoord

Beste H.,

Dank voor je vraag.

Clozapine is zoals je weet een atypisch antipsychoticum dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van de diagnose ‘schizofrenie’, met name bij patiënten die niet reageren op andere antipsychotische medicijnen. Hoewel het zeer effectief kan zijn, heeft clozapine een breed scala aan mogelijke bijwerkingen.

Er zijn meldingen in de literatuur waarin wordt gesuggereerd dat sommige patiënten dwangsymptomen ontwikkelen of dat bestaande dwangsymptomen verergeren na het starten van clozapine. Het mechanisme achter deze mogelijke bijwerking is niet volledig begrepen, en het lijkt een redelijk zeldzame bijwerking te zijn – maar komt dus wel degelijk voor zoals jullie ook hebben gezien.

Het (snel) afbouwen van clozapine kan leiden tot een verscheidenheid aan ontwenningsverschijnselen. Hoewel de meest voorkomende symptomen van clozapine-ontwenning dingen zijn zoals slapeloosheid, misselijkheid, zweten en beven, zijn er ook meldingen van psychotische symptomen en verergering van de onderliggende aandoening. Of dwangsymptomen specifiek kunnen optreden als gevolg van clozapine-ontwenning is minder duidelijk gedocumenteerd, maar het zou goed mogelijk kunnen zijn.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 21 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
autisme
Clozapine
dwanggedachten
Medicatie

Lees ook