Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de effectiviteit van 1.25 mg olanzapine?

Vraag

Beste Jim,

Ik gebruik 1.25 mg olanzapine vanwege psychosegevoeligheid.

Heeft deze dosering een placebo-effect of doet het echt iets?

Na het stoppen met deze dosering na drie maanden kreeg ik een kortdurende psychose. Een aantal jaren geleden ben ik gestart met 10 mg.

Bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je vraag.

Ik weet niet hoeveel je weegt (dit maakt namelijk uit) maar in het algemeen kun je stellen dat olanzapine 1.25 niet homeopathisch is. Met andere woorden, je kunt stellen dat er nog steeds werkzaamheid is bij 1.25 mg, hoewel niet veel.

Elk medicijn, in welke dosering ook, heeft placebo-effecten. Het kan er ook mee te maken hebben bijvoorbeeld dat je zonder de medicatie toch weer angstiger en onrustiger werd omdat het geruststellende placebo-effect was weggevallen. Was dat zo bij jou denk je? Jij weet dat het beste.

Maar de terugval kan ook te maken hebben met rebound door het abrupt stoppen van de 1.25 mg. Het is bekend dat juist de laatste beetjes afbouw een verschil kunnen maken in het risico op rebound. Het feit dat je de korte psychose pas drie maanden later kreeg pleit echter tegen rebound – maar sluit het ook niet helemaal uit.

Veel hangt af van hoe je je nu voelt. Ben je stabiel? Of is de psychosegevoeligheid nog onder de oppervlakte?

Ook is belangrijk of je dit soort korte psychotische momenten eigenlijk altijd hebt gehad, ook op medicatie, of dat het nu echt voor het eerst ‘out of the blue’ gebeurde.

Verder: is er stress geweest, weinig slaap, gebruik van cannabis of iets dergelijks? Kan er ook mee te maken hebben.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 12 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook