Vraag
Beste Jim,
Ik gebruik 1.25 mg olanzapine vanwege psychosegevoeligheid.
Heeft deze dosering een placebo-effect of doet het echt iets?
Na het stoppen met deze dosering na drie maanden kreeg ik een kortdurende psychose. Een aantal jaren geleden ben ik gestart met 10 mg.
Bedankt voor het antwoord.
Antwoord
Beste N.,
Dank voor je vraag.
Ik weet niet hoeveel je weegt (dit maakt namelijk uit) maar in het algemeen kun je stellen dat olanzapine 1.25 niet homeopathisch is. Met andere woorden, je kunt stellen dat er nog steeds werkzaamheid is bij 1.25 mg, hoewel niet veel.
Elk medicijn, in welke dosering ook, heeft placebo-effecten. Het kan er ook mee te maken hebben bijvoorbeeld dat je zonder de medicatie toch weer angstiger en onrustiger werd omdat het geruststellende placebo-effect was weggevallen. Was dat zo bij jou denk je? Jij weet dat het beste.
Maar de terugval kan ook te maken hebben met rebound door het abrupt stoppen van de 1.25 mg. Het is bekend dat juist de laatste beetjes afbouw een verschil kunnen maken in het risico op rebound. Het feit dat je de korte psychose pas drie maanden later kreeg pleit echter tegen rebound - maar sluit het ook niet helemaal uit.
Veel hangt af van hoe je je nu voelt. Ben je stabiel? Of is de psychosegevoeligheid nog onder de oppervlakte?
Ook is belangrijk of je dit soort korte psychotische momenten eigenlijk altijd hebt gehad, ook op medicatie, of dat het nu echt voor het eerst 'out of the blue' gebeurde.
Verder: is er stress geweest, weinig slaap, gebruik van cannabis of iets dergelijks? Kan er ook mee te maken hebben.
Hope this helps!
Jim
Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London.
Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).
Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!
Meer informatie over psychose:
Meer informatie over medicatie:
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool
- Benzodiazepinen
- Medicatie afbouwen
- Tips voor het afbouwen van medicatie
Beantwoord door: Jim van Os op 12 januari 2022