Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is 70 mg olanzapine niet een erg hoge dosering?

Vraag

Beste Ralph,

Een kennis van ons, man van eind dertig, heeft veel problemen. Hij heeft veel angsten en is daarnaast ook psychosegevoelig. Hij ‘ziet’ soms dingen en is af en toe achterdochtig. Hij heeft wel veel sociale contacten.

Hij gebruikt 70 mg olanzapine, en wij vroegen ons af of dit niet een hoge dosering is. Helpt het ook tegen depressie? En word je van olanzapine ook spontaner en breedsprakiger?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste R.,

Ik kan natuurlijk niet iets specifieks zeggen over je vriend, want die ken ik niet. In het algemeen kun je stellen dat olanzapine maximaal tot 20 of 30 mg per dag wordt gegeven, en dat vaak een lagere dosis al werkzaam is. Een dosis van 70 mg is dus ver daarboven en heb ik nog nooit gezien (klopt dat wel?).

Nu kan het zijn dat bij deze persoon met farmacogenetisch (DNA) onderzoek is vastgesteld dat hij olanzapine versneld afbreekt en dus een hogere dosis nodig heeft om een effect te bereiken, maar ook dan lijkt 70 mg me erg veel. Maar ik neem aan dat de man dat zelf wel weet omdat dat dan met hem besproken zal zijn.

Hoe dan ook, als iemand ondanks zo’n hoge dosis medicatie nog steeds verschijnselen van psychose heeft, moet je je natuurlijk afvragen wat het effect ervan is.

Olanzapine kan wel helpen tegen depressie, maar je wordt er zeker niet spontaner of breedsprakiger van, eerder het tegenovergestelde.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine

Lees ook