Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan EMDR tijdens afbouw en gebruik van zolpidem?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Allereerst wil ik u bedanken voor uw inzet en informatie. Het is allemaal erg bruikbaar en soms ook confronterend om te lezen.

Met behulp van de verpleegkundig specialist ben ik zolpidem gaan afbouwen (van 5 mg naar 3.5 mg naar 2.5 mg naar 1.25 en nu op 0.75 mg). Deze afbouw is nu een maand bezig na 8 weken gebruik van zolpidem (eerste weken 5 mg daarna 3.5 mg).

Er is nu eindelijk plek voor EMDR-therapie en ik wilde vragen of dit kan tijdens de afbouw en het gebruik van 0.75 mg zolpidem?

Ik heb gelezen dat benzodiazepinen en EMDR elkaar “bijten” en nu ben ik toch wat ongerust geworden.

Hopelijk kunt u mijn vraag beantwoorden, waarvoor mijn dank!

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor vriendelijke woorden! Daar doen we het voor.

Ja, begrijp je zorgen over het combineren van EMDR-therapie met het afbouwen van zolpidem. Hoewel zolpidem geen benzodiazepine is, heeft het wel een kalmerend effect. Bij EMDR-therapie is het belangrijk dat je je goed kunt concentreren en reageren tijdens de sessies. Aangezien je nu op een lage dosis van 0.75 mg zit, is de invloed op je mentale alertheid waarschijnlijk minder, dus denk niet dat je je daar zorgen over hoeft te maken.

Zolpidem kan slaperigheid veroorzaken, wat je deelname aan EMDR kan beïnvloeden. Maar ook hier geldt gezien de lage dosis, dat daar geen zorgen zijn te verwachten.

Het is sowieso heel fijn om te horen dat je gecontroleerd aan het afbouwen bent! Langzaam en geleidelijk (liefst hyperbool) afbouwen helpt om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren, wat belangrijk is voor je algehele welzijn en de effectiviteit van de EMDR-therapie. Het is wel een goed idee om tijdens de EMDR niet verder af te bouwen maar te stabiliseren. Eén heftig ding tegelijk doen is wijsheid hierin.

Kortom, EMDR-therapie tijdens het afbouwen (en stabiliseren) van zolpidem is mogelijk, maar bespreek dit goed met je zorgverleners. Zij kunnen samen met jou het beste plan maken om ervoor te zorgen dat beide behandelingen zo goed en veilig mogelijk verlopen.

Hope this helps,

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
EMDR
Medicatie
Zolpidem

Lees ook