Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Alie Ongena

Alie Ongena heeft al vanaf haar jeugd te maken met psychische problemen. Toch heeft ze een gezin gesticht en een carrière opgebouwd als secretaresse. Na haar arbeidsongeschiktheid in 2008, is ze zich meer gaan richten op vrijwilligerswerk en schrijft freelance webteksten. Momenteel zet ze zich in met activiteiten voor de psychisch kwetsbare medemens.

Ervaringsverhaal EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR

Vanaf mijn tienerjaren heb ik meerdere trauma’s opgelopen en heb ik het jaren steeds met mijn hulpverleners gehad over EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Steeds kreeg ik hetzelfde antwoord: dat is niet mogelijk bij complexe PTSS. 

Ik raakte er knap ontmoedigd van en gaf echt de hoop op genezing op. En toen kwam er ineens een psychologe die zei dat het wel degelijk mogelijk was om EMDR te doen voor mij. Wel zou ik dan eerst in een stabilisatiegroep geplaatst worden. Enerzijds raakte ik er volkomen door in paniek, anderzijds vlamde de hoop weer op. Ze ging met mij aan de slag.

Terwijl we met de voorbereidingen bezig waren, werd haar in haar studie duidelijk dat de inzichten veranderd waren en een stabilisatiegroep niet aanbevolen werd.

Het advies werd: zo snel mogelijk beginnen met EMDR therapie. Wel moesten alle trauma’s goed in kaart worden gebracht

Ze legde mij veel uit over wat er zou gebeuren tijdens de voorbereiding. EMDR therapie wordt gebruikt om verbindingen die de hersenen hebben gemaakt door hevige stressreacties bij trauma’s als het ware opnieuw te programmeren.
Bij PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) staat de alarmknop voor gevaar voortdurend aan en door de EMDR wordt deze weer uitgezet. Tevens kun je met EMDR andere overtuigingen inprenten. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb geen schuld aan het gebeuren.’ Of: ‘Ik ben nu veilig.

Voor een enkelvoudig trauma kan dit al binnen een paar sessies. Aangezien ik zowel enkelvoudige trauma’s als complexe trauma’s heb opgelopen, moest ik op zoek gaan naar die herinneringen en beelden die de meeste spanning opriepen. Mijn psychologe vergeleek het met een stapel blikjes, waarbij je het meest belangrijke blikje eruit moest trekken waardoor de boel aan het wankelen wordt gebracht.

Zo zijn we begonnen met een enkelvoudig trauma met een duidelijk beeld om aan de EMDR therapie te wennen en de grootste angst voor de confrontatie met mijn angsten weg te nemen

Aan het begin van de sessie moest ik het beeld dat de meeste spanning gaf, beschrijven. Ik moest vertellen waar ik de spanning voelde en deze een cijfer geven. Ook moest ik vertellen welke overtuiging ik had bij het beeld.
Mijn psychologe gebruikte een stokje met een bolletje dat ik alleen met mijn ogen moest volgen terwijl ze het voor me heen en weer zwaaide. Ondertussen moest ik het beeld dat bij mij zoveel spanning opleverde vasthouden. Dit was het beeld van de bloedige stomp van mijn broer.

Steeds stopte ze na een poosje en dan moest ik zeggen wat er in me opkwam, opnieuw een cijfer geven aan mijn spanning. Aan het einde van de sessie, die vijf kwartier duurde, was de spanning gedaald naar bijna nul bij hetzelfde beeld. Daarna moest ik mijzelf een nieuwe positieve overtuiging inprenten die mijn oorspronkelijke overtuiging dat ik schuld had aan het ongeluk, zou vervangen terwijl ik weer met mijn ogen het stokje met het balletje volgde.

Ik was doodop en de dagen erna kon ik bijna niet van de bank komen van vermoeidheid. En ik huilde erg veel. Wel begreep ik dat mijn hersenen nieuwe verbindingen aan het leggen waren. Het duurde vijf dagen voor ik weer wat energie had. Dit zijn allemaal gebruikelijke reacties bij EMDR therapie en ook noodzakelijk voor het verwerkingsproces. Bij de volgende sessie was de spanning van het eerste beeld weg. Wel waren er nieuwe herinneringen en beelden van het ongeluk, waar we nu ook mee aan de slag konden.

Zo hebben we een aantal maanden het ene na het andere trauma opgeruimd. Het was slopend, maar ik voelde me veel beter

De angstklachten waren weg, de nachtmerries en de herbelevingen en we constateerden dat ik PTSS vrij was. Vervolgend deed ik nog een traject met EMDR ‘rechtsom’ voor mijn zelfbeeld. Hierbij gaat het voornamelijk om negatieve overtuigingen die ik over mezelf had en die ik kon vervangen door positieve overtuigingen.

Daarna ging het een tijdje erg goed met mij. Ik was begonnen een boek te schrijven over mijn trauma’s en de behandeling met de EMDR wat ook therapeutisch heeft gewerkt. Ik was er wel voor gewaarschuwd dat dingen opnieuw konden gaan spelen. Dat is inderdaad gebeurd. Nu vanuit een andere invalshoek. Een diepere laag die uiteindelijk door een psychose in de afgelopen maanden aan het licht is gekomen. Daar ga ik nu mee aan het werk. Opnieuw met EMDR, nu gecombineerd met hypnose in de alternatieve psychotherapeutische zorg.

Het beginnen van het traject met de EMDR therapie heeft veel voor mij betekend

De lading van de herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenissen uit mijn leven is verdwenen en aan mijn zelfbeeld mankeert niet meer dan aan dat van de gemiddelde Nederlander en ook veel andere klachten zoals schuldgevoelens zijn verdwenen. Wat het uiteindelijke resultaat is wanneer ik ‘klaar’ ben met het vervolg, weet ik natuurlijk niet. Ik zal altijd beperkingen houden, maar dan heb ik er aan gedaan wat binnen mijn vermogen ligt.


Alida Ennie is geboren in Enschede als jongste van vijf, werkte jaren als medisch secretaresse en onder andere management assistente in verschillende gezondheidsinstellingen. Naast de zorg voor haar drie dochters was zij vroeger ook actief in het vrijwilligerswerk. Nadat zij door haar psychische beperkingen werd afgekeurd, is zij freelance SEO teksten gaan schrijven. In 2014 verscheen haar autobiografische boek waarin de behandeling met EMDR centraal staat. Zij wil nog een tweede boek schrijven over haar verdere bevindingen binnen de psychiatrie. Lees hier meer over op Alida’s site.

Meer informatie over EMDR vind je op www.emdr.nl.

Bekijk ook:

Reacties

8 reacties op “Ervaringsverhaal EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing”

 1. Amy

  Jarenlange mishandeling binnen een relatie zorgden bij mij voor PTSS.
  De beelden bleven zich als een film alsmaar herhalen.Mijn dagelijks bestaan werd hier ernstig door aangetast.
  Was erg onzeker en angstig .
  Uiteindelijk ben ik zelf op zoek gegaan naar een EMDR therapeute.
  Het moest een vrouw zijn,bij een man zou ik mij bij voorbaat niet op mijn gemak voelen .
  Het is het beste geweest wat ik ooit voor mezelf heb gedaan.
  Er was sprake van meerdere trauma’s.
  Ik heb de heftigste herinneringen er uit genomen.
  Bij een herinnering heb ik mijn “aanvaller” gereduceerd tot een peuter.
  Ik kan de herinnering zo oproepen.
  Er komt geen emotie meer boven.
  Tijdens die terugblik veranderd de grote woeste man in een kleine peuter.
  En daar hoef ik niet bang voor te zijn.
  De behandelingen hebben al jaren geleden plaats gevonden, en het werkt nog steeds.
  Als bijwerking kan ik vermelden dat ik feller reageer als ik mij benadeeld voel.
  Daar doe ik echter niets mee, ervaar het als positief

 2. Grumpy

  Dank voor je blog!

  Je schreef:
  Terwijl we met de voorbereidingen bezig waren, werd haar in haar studie duidelijk dat de inzichten veranderd waren en een stabilisatiegroep niet aanbevolen werd.

  Vroeg mij af wat de reden zou zijn waarom deelname stabilisatiegroep wordt afgeraden.
  Gaat het hier alleen om het groepsgebeuren of over stabilisatie in het algemeen voor EMDR?

  1. Alie

   Oh, ik zie je reactie nu pas.
   Tegenwoordig blijkt een stabilisatiegroep niet zinvol meer. Zo snel mogelijk beginnen met de EMDR is het advies. Ik denk met als achtergrond: hoe korter hoe beter, anders wordt het misschien slepend.

 3. Maja Luna Gfeller

  En wat met EMDR en DIS? We dede EMDR maar het lukte niet. Nu moeten we weer beginnen. We doen nu iets anders met de “pulsors”. Ik weet niet hoe je dat in Nederlands zegt. Het werkt goed maar ik ben altijd so moe naar de sessies. Mijn therapeut is erg goed met EMDR maar we deden het niet meer voor een lange tijd ilk was daarover ERG verdrietig. Weet iemand meer over EMDR en DIS? (Dissociative Identiteits stoornis). Ik moet iets vinden dat werkt omdat ik 50 jaar oud ben en niet meer erg veel tijd heb.

 4. Christine van de Logt

  Helaas kan ik niet zeggen dat het voor mij ook iets gedaan heeft.
  Ook mij werd verteld dat EMDR niet mogelijk was vanwege de aanwezigheid van meerdere trauma’s. Wist allang dat dit wel mogelijk was. Dat het proces meer tijd behelst is wel duidelijk, maar niet onmogelijk. Helaas krijg ik hiermee geen voet aan de grond. Het geeft mij een gevoel van boosheid en onmacht. Als je zelf weet dat er met angstreductie veel meer bereikt kan worden waardoor je wat vrolijker door het leven kan gaan, maar dit weigeren vanwege de ‘complexiteit’…..Dat is pas waanzin .

  Ironisch genoeg is dat één van mijn grootste trauma is veroorzaakt door de vele hulpverleners met hun vastgeroeste DSM systeem. Door jarenlange misdiagnoses met de daar bijbehorende medicaties, hebben ze mijn leven grondig vergald. Dat begon al begin jaren negentig.
  Lekker makkelijk uitgeschreven door mijn huisarts door ‘natte vinger werk’. Met als gevolg een heftige manische periode. Ik was destijds niet eens depressief, maar gewoon diep ongelukkig. Daarna gingen ze gewoon door met nog meer medicaties. Uiteindelijk was ik de burn-out allang voorbij, en kreeg ik 2004 mijn eerste grote psychose.
  Alles wat mis kon gaan, ging ook mis. Dit hield nog jaren aan. Ondertussen was het voor mij wel duidelijk dat het niet klopte. Helaas werd ik hierin niet serieus genomen, en gingen ze gewoon door met hun werkwijze. Het stond tenslotte toch in mijn dossier?.
  Ik kreeg mijn eerste, en tevens laatste depressie tijdens mijn verblijf in een GGZ instelling. Een afscheidscadeau na een lange, en onnodige opname. Anderhalf jaar lang lag ik in bed. Ben er op eigen kracht weer uitgekomen. Maar ze waren nog steeds niet klaar met mij. Door het uitschrijven van antipsychotica, kreeg ik een aantal kleine psychoses. Net zoals de antidepressiva’s die de manische periodes hadden veroorzaakt. Hallo!.
  Ruim twee jaar geleden heb ik een herdiagnose geëist. De uitkomst was voor mij weinig verrassend.
  Die puzzelstukjes had ik allang in elkaar gezet. ADD, met autistische kenmerken, hooggevoeligheid, hoogbegaafd, en een paar flinke opgebouwde angststoornissen door trauma’s.
  Mijn hoop dat ik door mijn herziene diagnose een doelgerichte behandeling zou krijgen, werd al gauw de grond in geboord. Zelfs het advies van een psycholoog, die mij vertelde dat een behandeling dmv ‘angstreductie’ heel goed zou zijn voor mij, werd zelfs niet eens meegenomen in hun oordeel. “Helaas kunnen wij vanuit hier niets meer voor jou doen”.
  Wordt je ruim vijfentwintig jaar door de mangel gehaald, en krijg je uiteindelijk dit antwoord.
  Inmiddels ben ik bijna 53 jaar oud. Knok nog steeds voor een gerichte behandeling.
  Het heeft mij getekend. Kamp nog steeds met de stigma’s uit mijn directe omgeving. Dat help ook niet echt voor je zelfbeeld.
  Ik vraag mij zelf zo vaak af……..Waarom kon dit gebeuren?. Misschien omdat er in die tijd niet zoveel aandacht werd besteed aan AD(H)D (Wat vroeger onder de noemer MBD (minimal brain damage) bekend stond. Social media was er nog niet. Een andere tijdgeest, and name it.
  We zijn erfelijk belast. Het zit in mijn familie. Zocht naar het paard, maar zat erop.
  Ik zie het in nu mijn dochters, en mijn twee lieve kleinkinderen. Wetende dat zij nooit op zo’n dergelijke manier behandeld zulken worden, als wat er met mij is gebeurd. Door openheid, begrip en herkenning. Niet in de laatste plaats ‘erkenning’.
  Door jouw verhaal ben ik nu meer strijdlustiger dan voorheen. Ik laat het er niet bij zitten. Dat is één ding wat zeker is. Bedankt voor jouw openhartig verhaal.

  1. Tamara

   Ik zou als ik jou was het endorfine herstelplan van lucas flamend eens uit proberen. Weet niet of je ver weg woont van den haag? Daar zit detox voetenbad denhaag Angelique. Zij kan je hier denk ik wel mee verder helpen.

  2. Alie

   Ik zie nu pas deze reactie.
   Heb je inmiddels al iets gevonden? Hoewel ik niet veel last meer heb van mijn trauma’s heb ik wel veel baat bij TRE. Trauma/tension release excercises. Een manier om te ontspannen. Het wordt al veel gebruikt bij getraumatiseerde veteranen in de VS. Het is een natuurlijke manier om te ontspannen door te trillen wat in principe alle zoogdieren doen na een moment/periode van stress. Je ziet het honden veel doen: even stilstaan en wat schudden. Ik raak meteen uit mijn hoofd en word weer rustig. Voor iedereen aan te bevelen. Of je nu last hebt van trauma’s of een drukke dag hebt gehad.
   Bij traumatisering is het wel beter om een professional te raadplegen. Er kunnen tijdens het trillen nog trauma’s geraakt worden die opgeslagen zijn in het lichaam. Ik had maar 3 sessies nodig om het onder de knie te krijgen en ik doe het nu waar en wanneer ik het nodig heb. Het zit al in onze taal verwerkt: iets van je afschudden.

 5. Machiel C. van Peperstraten

  Heel herkenbaar. Cptss. Heb nu emdr aangepast aan vroegkinderlijke trauma’s, emotionele verwaarlozing en psychisch misbruik. Werkt met trillers in mijn handen ipv…. Nu, nog maar een paar sessie verder merk ik een duidelijke vooruitgang. Niet bang zijn voor je angsten met een goede therapeut die doseert en aanpast op ‘mijn’ situatie, kracht en behoefte.
  Zaak is niet alleen het wegnemen / verwerken van de trauma’s maar ook de invulling voor de ‘leegte’ die dan ontstaat. Ik moet zeggen ‘een openbaring’ ben er erg blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *