Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waren mijn ervaringen symptomen van een psychose?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb al een tijd last van depressies, angsten en paniek. Psychische aandoeningen komen veel voor in mijn familie.

Afgelopen jaren heb ik af en aan geblowd. Nu blow ik inmiddels weer een jaar. Mijn doel is om altijd weer te stoppen. Binnenkort begin ik ook weer met therapie.

Nu heb ik deze week meegemaakt dat ik al in de loop van de dag, zonder nog gerookt te hebben, een raar gevoel in mijn hoofd kreeg. Een soort zware vermoeidheid en druk. Toen heb ik voor het slapen gaan een half jointje gerookt, voor mijn doen erg weinig, maar ik voelde mij niet goed. In bed kreeg ik een paniekaanval, maar één die ik nooit eerder heb gehad. Het leek alsof ik paddo’s had genomen. Mijn kamer vervormde en het glas water waar ik uit wilde drinken werd ineens heel groot. Ook hoorde ik keihard ‘emergency’ in m’n hoofd. Alles draaide als een gek en mijn zicht was raar.

Het duurde niet lang, ik heb Valium genomen en mezelf gerustgesteld met helpende gedachten. Vijf minuten na inname van de Valium was het weg.

De volgende dag had ik na twee hijsjes weer zo’n heftige reactie. Ik ben nu direct gestopt.

Waren dit verschijnselen van een beginnende psychose?

Ik heb afgelopen week ook enorm veel externe spanning gehad, teveel gedaan en weinig tot niets gegeten. Wat is hier de invloed van?

Ik ben uiteindelijk wel blij met deze ervaring, het is een goede ‘wake up call’.

Bedankt voor uw tijd!

Groetjes,
M.

Antwoord

Ha T.,

Met het gebruik van psychotrope middelen – cannabis, psychedelica en andere middelen – bouw je als het ware een geheim laboratorium in je brein dat in tijden van spanning, minder slaap en (her)gebruik van middelen – opeens geheel zelfstandig zonder aankondiging een chemisch experiment in je brein kan gaan beginnen, dat vervolgens bij jou een heftige psychedelische reactie oproept.

Dat is dus wat er is gebeurd. Op basis van de combinatie van (i) je natuurlijke psychische gevoeligheid, (ii) breinveranderingen door chronisch gebruik van middelen en (iii) stress/spanning/slaapgebrek, begin je psychedelisch te ontsporen op een manier die inderdaad lijkt op de typische voortekenen van psychose.

Nu ben je in het stadium dat je er nog wat aan kan doen….

Make the best of it – je conclusie over ‘wake up call’ lijkt me een hele wijze!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook