Main content

Vraag

Beste,

Ik neem Etumine 40mg.

Moet ik me zorgen maken over levensverkorting of gewichtstoename?

Antwoord

Beste D.,

Clotiapine (Etumine) wordt slechts in een beperkt aantal landen gebruikt waaronder België.

Het middel is weinig bestudeerd - hetgeen betekent dat er weinig over bekend is. Niet echt een goede situatie.

Antipsychotica kunnen leiden tot gezondheidsproblemen - maar het risico daarop kan worden gereduceerd als je zorgt dat je niet aankomt, gezond eet en voldoende beweegt. Roken is sowieso uit den boze maar zeker als je antipsychotica gebruikt.

Je kunt gewichtstoename voorkomen door heel erg bewust te zijn van dieet en gewicht. Antipsychotica verminderen het verzadigingsgevoel waardoor mensen teveel gaan eten. Een diëtist bezoeken kan soms noodzakelijk zijn.

Kijk hier voor meer info over clotiapine.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 mei 2020
  • Deel deze pagina: