Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik inderdaad een gevoeligheid voor extrapiramidale verschijnselen?

Vraag

Beste Jim,

Om de spierstijfheid van de gebruikte antipsychotica tegen te gaan, kreeg ik Akineton voorgeschreven. Ik kreeg onder andere een trillende onderlip en voelde me flauw en had een droge mond. We zijn gelijk gestopt hiermee.

Mijn arts zei me laatst dat ik een gevoeligheid heb voor extrapiramidale verschijnselen. Kan men dat zo zeggen op basis van de hierboven beschreven verschijnselen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Ja, ik denk dat je dat wel kunt zeggen – mensen reageren heel anders op medicijnen als zowel antipsychotica als Akineton (een anti-Parkinson middel).
En als je er heftig op reageert met motorische verschijnselen (zoals jij) kun je stellen dat je wellicht bovengemiddeld gevoelig bent voor de extrapiramidale motorische verschijnselen van dit soort middelen.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 1 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
droge mond
Medicatie

Lees ook