Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Sinds gebruik Fevarin zijn de angsten toegenomen, wat zou uw advies zijn?

Vraag

Goedendag,

Ik ben nu 9 maanden gestopt met Cymbalta. Na 23 jaar antidepressiva heb ik mij twee maanden heel goed gevoeld. Nu voel ik me weer slecht. Ik heb veel last van angst en onrust. Sinds vier weken gebruik ik Fevarin en zijn de angsten alleen maar toegenomen.

Heeft u advies voor mij?

Bedankt.

Antwoord

Beste A.,

Het komt vaker voor dat de eerste weken met een nieuw antidepressivum geen feest zijn: de kost gaat voor de baat uit. Eerst de bijwerkingen, dan de werking. Bij antidepressiva van het type SSRI (zoals Fevarin en Cymbalta) kun je in het begin een toename krijgen van angst en onrust.

Als een middel na vier weken echt helemaal niets positiefs doet, moet een ander middel worden gekozen. Misschien moet je weer terug naar Cymbalta (ik weet natuurlijk niet of dat bij jou goed heeft gewerkt). Om een goede keuze te maken, moet je iemands voorgeschiedenis kennen en ook welke ervaringen er zijn geweest met medicijnen. Dat kan dus niet via PsychoseNet, maar moet je met je behandelend arts nog eens doornemen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 november 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
antidepressiva
Medicatie

Lees ook