Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen fluoxetine en MDMA samengaan in een therapeutische setting?

Vraag

Hallo,

Ik ben al een tijd in therapie voor complex vroegkinderlijk trauma. Ik vraag me af of een sessie met MDMA mij zou kunnen helpen. Maar ik gebruik ook fluoxetine.

Moet ik de fluoxetine eerst afbouwen als ik dat zou willen?

Hoelang van te voren zou ik daarmee moeten stoppen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste H.,

Er wordt heel veel gejubeld over MDMA maar in de praktijk doet het niet zoveel, en de vraag is inderdaad hoe dat dan samen moet met de fluoxetine.

Het is niet absoluut verboden om samen te gebruiken maar we hebben nog maar weinig ervaring, en per individu kan het enorm verschillen hoe mensen op de combinatie reageren. En stoppen met de fluoxetine kan weer een heel probleem op zich zijn (onttrekking).

Als je echter sowieso van plan was om te stoppen omdat de fluoxetine niet veel doet, zou het feit dat je MDMA wil gaan gebruiken een reden kunnen zijn!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 3 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
MDMA
Medicatie

Lees ook