Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft één pil XTC in de week invloed op de werking van citalopram?

Vraag

Beste Jim,

Ik slik citalopram en daarnaast neem ik elke week ongeveer één pil XTC.

Heeft die ene pil invloed op de werking van de citalopram?

Dank voor uw antwoord!

Antwoord

Beste M.,

Het lastige van de mix van XTC en een SSRI als citalopram is, dat het in feite een soort alchemie wordt waarvan niemand weet wat het doet en of het goed of slecht is.

Dat de twee stoffen zullen interacteren op het niveau van brein is zeker – maar wat voor uitwerking dat op iemand heeft verschilt enorm van persoon tot persoon.

Als je aan de veilige kant van het bestaan wil toeven, is het beter om de XTC te laten staan zolang je ook citalopram neemt.

Als je de indruk hebt dat je een groot therapeutisch effect ervaart dankzij de XTC, kun je bespreken met de voorschrijver of dit wellicht als therapeutisch kan worden beschouwd.

Maar het probleem van alle medicatie is: hoelang ga je ermee door? En wat als het op een dag niet meer werkt? Wat als je brein zich aanpast aan de medicatie en je daarop onttrekking zult krijgen als je probeert te stoppen?

Het is dus razend ingewikkeld allemaal en begrijpen doen we het ook niet echt – dat is eigenlijk het antwoord.

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

citalopram
Drugs en alcohol
Medicatie
xtc

Lees ook