Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik slik citalopram en daarnaast neem ik elke week ongeveer één pil XTC.

Heeft die ene pil invloed op de werking van de citalopram?

Dank voor uw antwoord!

Antwoord

Beste M.,

Het lastige van de mix van XTC en een SSRI als citalopram is, dat het in feite een soort alchemie wordt waarvan niemand weet wat het doet en of het goed of slecht is.

Dat de twee stoffen zullen interacteren op het niveau van brein is zeker - maar wat voor uitwerking dat op iemand heeft verschilt enorm van persoon tot persoon.

Als je aan de veilige kant van het bestaan wil toeven, is het beter om de XTC te laten staan zolang je ook citalopram neemt.

Als je de indruk hebt dat je een groot therapeutisch effect ervaart dankzij de XTC, kun je bespreken met de voorschrijver of dit wellicht als therapeutisch kan worden beschouwd.

Maar het probleem van alle medicatie is: hoelang ga je ermee door? En wat als het op een dag niet meer werkt? Wat als je brein zich aanpast aan de medicatie en je daarop onttrekking zult krijgen als je probeert te stoppen?

Het is dus razend ingewikkeld allemaal en begrijpen doen we het ook niet echt - dat is eigenlijk het antwoord.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2022
  • Deel deze pagina: