Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is fluoxetine ook nog goed werkzaam bij opnieuw gebruik?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Graag zou ik fluoxetine af willen bouwen. Het helpt goed tegen mijn depressies maar
helaas ben ik in twee jaar tijd 40 kg aangekomen. Dit alles ook nog eens door heel weinig eten vanwege weinig eetlust. Ik houd veel vocht vast. Heel verdrietig.

Mijn vraag is of het middel, nadat ik heb afgebouwd, eventueel ook weer werkzaam is als ik weer start. Ik heb weleens gehoord dat een middel bij de tweede keer gebruiken minder goed zou kunnen werken. Ik bouw uiteraard voorzichtig af. Ik gebruik nu 20 mg per dag.

Zou 10 mg ook nog een werkzame dosis kunnen zijn?

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste A.,

Ik kan niet beoordelen of het afbouwen van fluoxetine in jouw geval verstandig is. In geval van depressie wordt het antidepressivum meestal na enige tijd weer gestopt. In geval van terugkerende depressies kan besloten worden om het lange tijd voort te zetten. Sommige mensen hebben genoeg aan 10 mg fluoxetine, maar of 10 mg minder problematisch is wat betreft gewicht is twijfelachtig want dat hangt niet zozeer van de dosis af.

Als je fluoxetine afbouwt, geeft dat nauwelijks onttrekkingsverschijnselen omdat het heel langzaam wordt afgebroken. Bij de meeste mensen werkt een antidepressivum opnieuw bij herstarten, dus dat kan nooit de reden zijn om eindeloos door te gaan.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Fluoxetine
Medicatie

Lees ook