flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Gaan mijn hersenfunctie's achteruit wanneer ik een psychose krijg? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Gaan mijn hersenfunctie’s achteruit wanneer ik een psychose krijg?

Vraag

Volgens mijn psychiater gaan mijn hersenfunctie’s achteruit wanneer ik een psychose krijg, en komt dit nooit meer terug. Ik heb tot nu toe 3 x een psychose gehad met een tussenperiode van een stabiele anderhalf jaar. Volgens mij klopt dat niet, omdat ik daarna weer normaal functioneer na 3 dagen zyprexa en 1 week rust.

Verder werd mij aangeraden om een zo laag mogelijke dosis antipsychotica zonder bijwerkingen te gaan slikken. Bestaan die, of hebben alle antipsypsychotica bijwerkingen?

Antwoord

Beste B,

In studies is wel waargenomen dat als je groepen van mensen met terugkerende psychoses onderzoekt, dat de groep met meerdere psychoses vaker cognitieve stoornissen (hersenbeschadiging) heeft.

We weten ook dat die onderzoeken niet zomaar op iedereen toepasbaar zijn. En dat er ook studies zijn die aantonen dat het afbouwen/ verlagen van medicatie beter is.

Uiteindelijk is het van belang om te kijken en uit te proberen wat voor jou het beste werkt. Als kortdurend een antipsychoticum met een week rust voor jou werkt, zonder dat je klachten hebt, klinkt dat prima.

Afbouwen naar een zo laag mogelijke dosering is ook passend.

Het klopt dat veel mensen die een lage dosering antipsychoticum gebruiken aangeven dat ze geen bijwerkingen ervaren. Dat kan dus heel goed, bij heel veel verschillende middelen. Het is belangrijk te kijken welk middel op welke (lage) dosering voor jou adequaat is.

Ik hoop dat je hiermee verder kan.

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

gevolgen van psychose
hersenen
Medicatie

Lees ook